ЦИК отряза ГЕРБ - няма нарушения в деня за размисъл

Няма никакви законови основания да налагаме санкции и да констатираме, че има нарушения в деня за размисъл. Това заяви на пресконференция председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова.

„По отношение на нарушенията за изборната агитация, на регулация подлежи изключително тесен кръг от нарушения. Според легалното определение на „агитация” - това е призив да се гласува в подкрепа на една или друга политическа сила. За да се отчете, по смисъла на Изборния кодекс, че има предизборна агитация в деня за размисъл, трябва да се отчете, че има отправен призив.

Призив в излъчените пресконференции за пряка агитация няма. Ние изгледахме внимателно материалите. Независимо, че се коментират предстоящите избори, както и участниците в тях, по смисъла на Изборния кодекс агитация няма - каза Красимира Медарова.

Когато бъде сезиран, Конституционният съд ще реши дали има основания за касиране на изборите”, обясни Медарова. „За първи път, с промените на Изборния кодекс, се въведе определение за агитация, което гласи, че това е „призив в подкрепа на определена партия или коалиция”. Когато говорим за нарушения, разширително тълкуване е недопустимо. Никакъв законов механизъм нямаме да констатираме нарушения и да постановим санкции по отношение на пресконференциите в деня за размисъл”, посочи Медарова.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини