Методиевци отбелязаха своя патронен празник

Словото и буквите са изконната ценност в културно-историческото развитие на една нация. Делото на двамата братя  св.св. Кирил и Методий допринася за духовния подем на всички славяни. Тяхната мисионерска дейност и непрекъсната борба за просвещение ги превръщат в символ на познанието и висотата на човешкия разум.

Днес св.св. Кирил и Методий са признати за духовни учители от целия християнски свят. През вековете те се превръщат в символ на руската култура и обществени стремежи. Светите братя са знаме на славянското възраждане и национална еманципация в Чехия и други славянски страни. В края на ХХ в. папа Йоан Павел ІІ ги обяви за “покровители на Европа”. Десетки народи, особено в руското културнополитическо пространство през ХХ в., възприемат кирилица като писменост на своите национални езици.

Най-голямото основно училище в област Кърджали с гордост и почит носи името на братята Кирил и Методий – ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“. .

Седмицата, предшестваща празника на светите братя (11 май) беше наситена с много събития в ОУ „Кирил и Методий“. От дълги години традиционно се провежда седмица на отворените врати. Учители и възпитатели изнасят открити уроци пред родителската общност. Много често и родителите заемат мястото на учителя. Д-р Садула гостува на III а клас и представи урок за „Зъбите и грижата за тях“.Със своята компетентност и професионализъм направи часът интересен и запомнящ се.

На 9 май, Деня на ученическото самоуправление по традиция учениците взеха „властта“. Директорското място  зае Господин Пехливанов от VIIa клас. В ролята на помощник-директори през целия ден бяха Мерлин Расим и Татяна Николова. Михаил Сенков се опита да реши част от ежедневните задачи на педагогическия съветник. По повод Деня на Европа деца от всички класове изпяха химните на България, на Европа и „Слава, слава“ в чест на Патронния празник на училището.

Всяка година на 11 май рано сутринта пред барелефа на братята Кирил и Методий застъпва почетен караул от най-добрите ученици. Ритуалът беше изключително вълнуващ. Приветствено слово към всички присъстващи отправи директорът на училището Лиляна Янкова. В него подчерта приносът, ролята и значението на делото на Кирил и Методий. Церемонията се извърши ден преди църковния празник на светите равноапостоли 11 май. Основателно е самочувствието ни на българи с принос за европейското многообразие и културна идентичност.

В седмицата посветена на Европа и Патронния празник на училището ученици от Va и Vб участваха във викторина „Познавате ли ЕС?“. Специални гости на състезанието бяха деца от IV ОУ „Кирил Христов“ от Стара Загора.

Празникът на училището беше отбелязан с тържествен концерт. Получени бяха множество поздравителни адреси от Областна управа, Омбудсмана на Кърджали, Общински съвет, кмета на града, Учителски синдикат към КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Тракийското дружество. На събитието присъстваха и гости, представители на различните институции в града.

Концертът започна с посрещане на знамето на училището под съпровода на националния химн. Почет към братята Кирил и Методий отдадоха младите певци от хора на училището със „Слава, слава“. Деца от различни класове направиха рецитали на стихове, свързани с буквите, словото. Празненството продължи с малките палавници от IIIа клас, които изпяха известна детска песничка. Настроението се повиши с изпълненията на английски и немски език, с което се доказа предимството на ранното чуждоезиково обучение. Откъс от балета „Лебедово езеро“ накара публиката да затаи дъх и да аплодира живо малките балерини. Безпорен връх в програмата на тържеството беше руския театър, който представи приказката „По заповед на щуката“. Пищен декор, красиво изработени кукли и добър руски език привлякоха вниманието на цялата аудитория. Зрители и гости останаха очаровани от таланта на младите кукловоди. Не случайно те грабнаха първа награда за най-добър руски език на XIII Национален фестивал за детско и юношеско творчество на руски език, с международно участие. Концертът приключи с изпълнението на мажретния състав. Чисотота и непринудеността на детския танц изправиха на крака цялата публика. Всички се забавляваха и поздравиха участниците в програмата.

Днес денят 11/24 май се отбелязва в много държави (Русия, Украйна, Беларус, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и др.), но дълбоките корени на тази традиция са в България. И единствено в България този ден не е само официално събитие и интелектуален жест, а истински народен празник, най-неоспоримият и приет от всички… В България същестува феномен, който надали има аналогия някъде другаде в Европа и по света – българите имат една песен, която не отстъпва на националния химн като внушение, сила и израз на националното чувство… И това не е някоя старинна песен (от онези, които днес са познати на целия свят с “магията на българските гласове”), нито военен марш, а именно “Химнът на Кирил и Методий”…
Химн, който започва с думите: “Върви, народе възродени!”
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини