Застъпници търгуват политическа лоялност в Кърджали за 40 лева

Застъпници блокираха входовете на секциите

Тумби от застъпници затлачиха достъпа до изборните секции в Кърджали.Те буквално бяха окупирали входовете на училищата където са повечето места за гласуване.Вместо да бдят за вота много от тях бяха наизлезли да запалят цигара с чаша кафе.Всяка партия или коалиция има право на един застъпник в секция.Общият брой на очите и ушите на партийните централи в секция достигна на места до максимума-29.Често застъпници преминават от една партия в друуга за по добро възнаграждение.Напоследък има отлив от традиционна дясна партия,която няма достатъчно пари.Бившите и привърженици се насочват към платежоспособни политически сили.Сега средната цена на застъпническата лоялност  в Кърджали е 40 лева.

  Изборният ден започна нормално в шест от общините на област Кърджали, само от община Черноочене не е получена информация към  8.30 ч., но предполагаме, че и там секциите са отворили врати в определния час. Това съобщи Даниела Петрова, председател на РИК Кърджали.Поради липса на гласоподаватели са закрити 2 СИК в болниците в Момчилград и в Ардино. В региона ще има общо 5 подвижни секции- две в областния град и по една в Ардино, Кирково и Черноочене. РИК Кърджали определи над 30 секции за гласуване на хора с увреждания в областта. Една десета от избирателните секции в Кърджалийско са в частни домове или магазини. Техният брой е 52. Най-много са в община Момчилград 14 В деня на вота са отворени  442. Общо 3581 души ще бъдат включени в изборния процес.До урните днес имат право да отидат 231 хил. души. Над 2000 са регистрираните застъпници.

По информация на РИК в 9,30 часа избирателната активност в Кърджалийския избиретелен многомандатен район е достигнала 9 % или 20603 избиратели,които са упражнили правото си на глас.

           Общо 23 партии и 6 коалиции се състезават за вота на родопчани в 9 МИР. Номинирани са общо 158 претенденти за петте мандата на народни представители.

         Избирателните секции на 12 май се охраняват от 388 служители на МВР. В охраната са включени полицаи, жандармеристи, гранични полицаи и пожарникари. За охрана на обществения ред и за реакции по сигнали за престъпления и произшествия  работят и всички районни полицейски управления в областта. Екипи от пожарникари и полицаи са извършили проверки на помещенията, където са разположени избирателните секции. За констатираните пропуски по отношение на противопожарната безопасност са издадени предписания за отстраняването им.

           Засилен интерес към вота в Кърджали има от турски  медии. С преки включвания от града е държавната ТРТ, екипи са изпратили частните телевизионни канали НТФ, ТЕК ”Румели”и Анадолската агенция. До момента по –малко от 10 автобуса с изселници от Турция са пристигнали специално, за да гласуват в Кърджалийско.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини