Армията ще отбележи Деня на храбростта с парад

Водосвет и военен парад ще се проведат в София за Деня на Храбростта и празник на Българската армия – 6 май. В 9.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен Водосвет на бойните знамена и Знамената-светини.

Водосветът ще бъде отслужен от Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини. Военният парад ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I” в София. В 10.20 ч., докато Гвардейският представителен духов оркестър изпълнява Химна на Република България, ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

В парада ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военна академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътни войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със Знамената-светини: Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на молебен за здраве и благоденствие на Българската армия. Държавният глава ще положи венец пред паметника на Незнайния воин в столицата. На площад „Александър Батенберг” президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия. Държавният глава ще произнесе слово.

Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили – генерал-майор Константин Попов. В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството. Денят на Храбростта и празника на Българската армия ще бъде отбелязан и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Карлово, Плевен, Ямбол, Асеновград, Айтос, Горна Оряховица, Русе.
Военнослужещите от въоръжените сили ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите български воини. Представители на Министерството на отбраната ще участват в църковно-военен ритуал по отбелязване на Деня на Храбростта и празник на Българската армия на военното гробище в с. Ново село, Струмишко, Република Македония. Националният военноисторически музей на 6 май ще представи изложбата „Измерения на храбростта” и по традиция ще обяви „Ден на отворените врати“ за жителите и гостите на София.

Източник: novini.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини