Стотици българи посрещнаха празника в Българската екзархия в Истанбул

Точно в полунощ стотици православни българи, изпълнили Българската екзархия в Истанбул, се поздравиха с Христос Воскресе. Така започна големият християнски празник Великден, предаде БНР.

Извърши се и традиционното обикаляне със свещи в двора на Екзархията. След това Светата литургия продължи в Екзархийската църква „Св. Йоан Рилски” до към 3.30 часа. Изнесе я пристигналият специално за Великден пратеник на Светия Синод Маркианополски епископ Константин, заедно със свещеника на българските църкви в Истанбул Ангел Велков и още двама свещеници от България. Литургията бе масово посетена от истанбулските българи, а също от туристи, дошли специално за Великден от България. Обширният двор на екзархията бе препълнен с хора.

Празничното богослужение за Второто Възкресение започна тази сутрин в 11.00 часа в църквата „Св. Йоан Рилски” в Българската екзархия в квартал „Шишли”. В него се четоха текстове от Евангелието на български, турски, гръцки, сръбски и руски езици. Църковният хор на общността на истанбулските българи изпълни евангелски песни. Освен общността на българите присъстваха представители на Българското генерално консулство в Истанбул, българи, които живеят и работят в града, група православни християни от Молдова.

Света литургия за Второто Възкресение се изнесе и във Вселенската патриаршия. На нея присъстваха и турски официални лица, а също туристи от Гърция и от България.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини