Експерти: Икономиката забавя ръста, безработни все повече и в Кърджали

Икономиката забавя ръста си, сочи прогнозата на Центъра за икономическо развитие. Прогнозата е за растеж на икономиката от 1,5% за годината и ниво на инфлацията около 2 на сто. Безработицата ще остане на същото ниво - около 12%, предаде БНР.
Прогнозите на ЦИР са за ръст на икономиката с 0.5% за първите три месеца на 2013 в сравнение с 1%, регистриран за същия период на миналата година. 

Според директора на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски, на фона на слабия старт на годината не може да се очаква ръст на брутния вътрешен продукт по-висок от 1,5 процента. 
"Това, което все пак е добре на фона на цялостната криза и стагнацията в България е, че по-голямата част от секторите в икономиката растат, не са в период на спад. На практика 65% от икономиката е в растеж, макар и слаб", добави председателят на ЦИР.

Експертите на центъра констатират задълбочаващ се териториален дисбаланс в страната.

Безработицата ще бъде основен проблем на следващото правителство. Предвижда се тя да остане в рамките на 12-13 процента, като тя се увеличава дори в градовете с най-ниски нива като Варна, София и Кърджали. 
Повече от 150 000 души са без работа вече над 1-2 години. Повечето от тях не са с висока квалификация и намирането на работа за тях е трудно, отбелязват от ЦИК.

"За да се подобри нивото на заетост, е необходимо средствата за образование и квалификация да се насочат според нуждите на бизнеса", каза Георги Прохаски.

От Центъра очакват работата на служебното правителство да успокои обстановката и да не допусне по-голямо затъване. Ако имаме силно, реформистко правителство, може и нещата да изглеждат по-добре през второто полугодие, но това е в сферата на добрите пожелания, каза още Прохаски. 
Ако след изборите се състави програмно правителство, то трябва да влезе в парламента с много точно разписани мерки, категоричен е той. Прохаски заяви, че не трябва да се очакват промени в данъчната политика, които да са нещо повече от козметични. Той обясни това с отсъствието на темата от програмите на повечето от партиите.

Спешните мерки, които трябва да бъдат предприети за подобряване на бизнес средата, според Анелия Дамянова от Центъра за икономическо развитие са:

Насърчаване на инвестициите, стимулиране на малкия и среден бизнес, насърчаване на иновационното развитие в страната и безспорно подобряване на качеството и работата на институциите, което ще даде възможност и за сериозно противодействие на корупцията.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини