5 °C

ДПС:ГЕРБ подвежда предизборно учители и деца в Кирково,обещава помощ за матурите

ДПС сезира премиерът Марин Райков и министърът на образованието Николай Милошевм за вчерашният скандал в Корково,когато според Движението учители принудително са призовани на среща с кандидата за народен представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.Публикуваме дословно сигналът ,изготвен от предизборния щаб на ДПС.

ДО Министър-председателя г-н Марин Райков

ДО Министъра на образованието, младежта и науката проф. Николай Милошев

ДО Мисията за наблюдение на изборите на ОССЕ

ДО Мисията за наблюдение на изборите на ПАСЕ

ДО ЦИК

ДО Изборен борд към Министерски съвет

 

 

С И Г Н А Л

Относно ангажиране на държавни служители от системата на Министерство на образованието, младежта и науката по служебен ред в предизборни срещи на ПП ГЕРБ

Уважаеми госпожи и господа,

На 30.04.2013 г. по устно нареждане от директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали, учители и директори на училища в община Кирково са били свикани на предизборна среща от ГЕРБ, като срещата е била обявена за служебна и е изискано задължително присъствие. Пристигналите в общинския център просветни дейци-държавни служители с изненада научили, че няма да се дискутират професионални въпроси, а става въпрос за партийна предизборна среща с кандидата за народен представител на ПП ГЕРБ Цвета Караянчева.

Наложило се стотината принудително докарани на срещата педагози да напуснат общинската зала, тъй като организаторите, скривайки факта, че става дума за предизборна проява, пропуснали да уведомят предварително общината за ползването на помещението и не са заплатили таксата от 30 лева за ползването му. По нерегламентиран начин представителите на ПП ГЕРБ са се сдобили с ключа, без да уведомят компетентните служители.

Кметът на Община Кирково Сали Рамадан е изразил законосъобразна позиция, че залата е общинска и трябва да се спазва редът за ползването му от страна на всички политически партии. От страна на ПП ГЕРБ това не било направено. Общината надлежно е информирала организаторите на уж професионалната среща за реда на провеждане на предизборната проява, на което г-жа Караянчева е реагирала агресивно.

Подчертаваме факта, че срещата с учителите е проведена в работно за тях време, което представлява явно закононарушение. Постъпката на директора на Регионалния инспекторат по образование Кърджали представлява злоупотреба с власт и в колизия със Закона за държавния служител. В контекста на предизборна кампания е налице и нарушение на Изборния кодекс в частта му „Ред за провеждане на агитация“ и по-точно чл. 133 (4), който забранява предизборна агитация в държавните и общински учреждения и институции.

По време на написването на този сигнал, получихме още по-тревожен сигнал, че директорът на СОУ „Отец Паисий“ в гр. Кирково Румен Младенов (назначен по време на управлението на ПП ГЕРБ) е заявил на децата от клас 12А, че ако се ангажират да посрещнат представителят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и гласуват за ПП ГЕРБ, ще получат ключа за матурите, които им предстоят през месец май. Същите ученици са принудени на носят промоционални тениски и шапки на ПП ГЕРБ. Деянието е извършено от директора по време на учебен час, като той се е ангажирал отново в нарушение на Закона за просветата да „извини“ отсъствията на учениците, докато те участват в митинг на ПП ГЕРБ.

Този случай представлява грубо нарушаване на принципа за деполитизация на образованието, а ангажирането на ученици в предизборния процес по характер е нарушение граничещо с престъпление. Погазен е Правилникът за прилагане на Закона за народната просвета, чл. 4.(1), който постановява, че „Светското образование не допуска налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини.“, както и на чл. 147. Регулиращ дейността на директора като орган за управление на детската градина и на училището в частта за организацията, контрола и дейността за цялата дейност.

Обещанието на директора на СОУ „Отец Паисий“ в с. Кирково Румен Младенов да предостави ключовете за матурите е престъпно и трябва да бъде разследвано от компетентните органи.

Очакваме адекватни действия по компетентност!

 

 

Предизборен щаб на ДПС Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини