Световен ден на джаза в „Славейков”

С джаз караоке отбеляза СОУ „Петко Рачов Славейков” новия световен ден – на джаза. Изключителното настроение, което изпълни актовата зала на напредничавото училище показа завладяващата сила на тази музика.

Организационно събитието започна като учебен час в 9 клас с учител по музика Кирил Кирев. С робите от Африка от началото на 19 век пристигнаха в САЩ и нови ритми - разказа учителят - единствената пълна свобода на мъчениците била да пеят на воля своите песни. През 20 век тази музика завладява и Севера вече синтез на африканските ритми и европейската хармония.

Много хитове прозвучаха в този забележителен час – на Луис Амстрьонг, Рей Чарлз и др. Запяха ученици от различни класове – на английски и на български – какъвто е оригиналът. Децата пееха с лекота – чуждоезиковото обучение е здраво застъпено в училището. В програмата се включиха и учители – Мария Загорова изпя песен от операта Порги и Бес на Гершуин, после тя заедно с колежката си Екатерина Бакърджиева заслужиха аплодисменти с джас формат на хита „Подмосковные вечера”.

Посрещнат с бурни овации, в джаз програмата се включи и директорът Милко Багдасаров. Да пее с учениците е едно от многото умения на ръководителя на наш-голямото училище.

Накрая всички запяха химна „Шампиони”.

Джазът има своя Световен ден - 30-ти април - от тази година. Това стана по предложение на легендарния джаз пианист Хърби Хенкок, посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Датата не е избрана случайно. Това е последният ден от Месеца на джаза в САЩ, родината на Хенкок. Джазът беше гласът на свободата за толкова много страни през миналия половин век, казва той. Международният ден цели да свърже хората по целия свят, които да празнуват и да научат повече за изкуството на джаза, корените му и влиянието му, и да подчертае важната му роля като средство за общуване, което надделява над различията.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини