Кърджали облепен незаконно с плакати, кметът се разпорежда да ги свалят

Даниела Петрова

Кърджали е облепен в разрез с нормативната уредба с плакати и кметът Хасан Азис се е разпоредил те да бъдат свалени. Агитационни материали съгласно Изборния кодекс могат да се поставят само на определени от градоначалника места. Вместо това се лепи безразборно. Това станя ясно о пресконференция на председателя на Районната избирателна комисия Даниела Петрова. Тя подчерта,че вече е започнало премахването на постерите, но не посочи на кои партии са те. Петрова уточни,че Хасан Азис е бил сезиран от Районната избирателна комисия, в която е постъпила жалба от политическа сила. Не можем да санкционираме партиите, на които принадлежат плакатите. Трябва да хванем тези, които ги лепят, за да сме сигурни,че не се злоупотрябава с чужди постери, поясни още Петрова.

Жалба в РИК е постъпила и за това,че политическа сила е поставила стикери със своя номер върху плакати на друга партия. Сезирани са МВР и прокуратурата за изясняване на случая.

Даниела Петрова каза, че са налице и залепване на материали на една политическа сила върху друга, но това не може да се счита за закононарушение. Местата за лепене на плакати се оказват недостатъчни и това предизвиква плакатната война, стана ясно на брифинга По закон партиите нямат право да лепят на обществени места, нерегламентирани от кмета. Ако поставят постери на частни сгради,заведения и офиси трябва да искат разрешение от собствениците. Няма забрана за пускане на листовки на партиите в пощенските кутии на гражданите.

Жалба е постъпила и срещу председател на общински съвет, кандидат за народен представител, който продължил да изпълнява служебните си задължения. Според Даниела Петрова това не противоречало на Изборния кодекс. Спожред нея законът не предвижда за изпълняващите тази длъжност да излязат в отпуск.

Председателят на Районната избирателна комисия каза, че на 27 април е изтекъл срокът за подаване на заявления за гласуване на друго населено място. Според данните, с които разполага за общините Кирково и Джебел, там няма подадени такива заявления.

Предстои обучение на членовете на секционни избирателни комисии. Очаква се те да бъдат обучени да работят с копирните устройства, с които ще бъдат снабдени комисиите.

Определени са и секциите, където ще могат да гласуват хората с увреждания.За Кърджали и Черноочене те са по 12, а за останалите общини по 2.

Все още в РИК не са постъпили заявления за регистрации на застъпници. Срокът е до 11 май.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини