Мария Габриел:Насърчаваме фермерството в селските райони, договорихме евросредства

Мария Габриел

Трябва да насърчаваме младите хора да инвестират в селското стопанство. Само така ще се преборим с обезлюдяването на селските райони и високата безработица. Евродепутатите на ГЕРБ направихме необходимите предложения в Европейският парламент,които бяха приети. Това каза на среща с земеделски стопани в Кърджали евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.

Габриел посочи,че с колегите си е предложила 2 % от директните плащания задължително да са за млади фермери. Освен това да има гъвкавост в разходването на европари. 15% от директните плащания да могат да се прехвърлят в програмата за развитие на земеделските райони, и 10 на сто от нея да могат да отиват за директни плащания там където е необходимо.

Габриел уточни, че български евродепутати са поискали по-справедливо разпределение на субсидиите между между новите и старите страни- членки. Предложили са формула според която увеличението на директните плащания за България да бъде с 30 на сто. Освен това евродепутати са настоявали в Европарламента и са извоювали повече справедливост в разпределяне на евросредствата в рамките на една страна. Тя каза, че е налице противопоставяне на зърнопроизводители на животновъди, зделенчукопроизводители,овощари,тютюнопроизводители. За нас е важно да искаме свързани с производство субсидии, подчерта Габриел. Това ще стане в рамките на 15% от националния пакет директни плащания.

Габриел се обяви за таван на плащанията.Тя каза ,че е воювала за еднократна годишна субсидия на малките земеделски стопанства в размер на 1500 евро. От Европейската комисия предлагат 500 евро. Евродепутатката се надява на компромис при преговорите в Съвета на министрите.

Нашите депутати са приели изискванията за зелено земеделие. Голямата новост е „озеленяването”. Директните плащания се обвързват със задължителни критерии за опазване на околната среда. Ако те не бъдат спазени нашите земеделци няма да могат да си получат директните субсидии.Те трябва да поддържат пасищата ,да диверсефицират културите и да поддържат 7% екологични площи. Това е непосилно за нашите фермери.Договорихме поетапност . Диверсификацията на културите няма да важи за малките земеделски производители със стопанства под 100 дка.Освен това екологичните площи ще бъдат 3 % до 2006 и 5% до 2018 г.Едва след това ще достигнат 7 %,каза Габриел.

Българските евродепутати и конкретно Габриел са прокарали предложение за директни субсидии за пчелните семейства.Очаква се положителбен сигнал от Европейската комвисия и Съвета на министрите.

Евродепутатката заяви, че Еврокомисията е предложила списък с допустимите за субсидиране култури, където тютюнопроизводството не фигурирало. Ние го предложихме.В Европейският парламент много лесно се смесва темата за борбата срещу тютюнопушенето и темата за тютюнопроизводството. Сега когато сме в криза и в Европа работните места намаляват е недопустимо да се лишат от препитание 49 000 тютюнджии в България, които със семействата си наброяват 240 000 души,каза още евродепутатката.Тя каза, че българските й колеги са защитили схващането ,че не трябва да има дискриминация на различни култури.

Приетото в Европарламента предстои да се договори с Европейската комисия и Съвета на министрите.Всяка страна членка предстои да отстоява своите интереси.Едва в края на юни,ще знаем дали сме успели или не.Тогава и тютюнопроизоводителите ще могат да бъдат спокойни,заключи Габриел

Георги Кулов.

На среща в Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини