280 хиляди лева финансов недостиг тегне над театъра в Кърджали

280 хиляди лева финансов недостиг отчете днес пред журналисти директорът на ДКТ „Димитър Димов" със сцена „Кадрие Лятифова" Димо Димов. Само от началото на годината задълженията възлизали на 80 хиляди лева. 

Все още не можем да влезем във параметрите, които ни осигуряват финансовата рамка от държавата, каза Димов. За първите два месеца на 2013г. Димо Димов отчете 2 000 посетители. През март броят им е сравнително по-голям, но все още недостатъчен - 3 500. А са необходими минимум по 4 000 зрители месечно, за да се стабилизира финансово културната институция в Кърджали, констатира директорът на културната институция.

Според него при тази ситуация въобще не може да се мисли за някакви творчески хонорари и затова колегите му режисьори решили да направят по едно представление без възнаграждение, за да бъде създаден базов репертоар и нещата да потръгнат.

Димо Димов призова политическите партии участващи в изборите и в рамките на предизборната кампания да откупят по едно представление за кърджалийци, като по този начин покажат загрижеността си към театъра.

Независимо от финансовите си затруднения, трупата на театъра се завърна от международния фестивал на турскоезичните театри в турския град Коня с престижни купа и грамота. И публиката, и театралната общност останаха очаровани от постановката на режисьора Димитър Игнатов „Зайди, зайди, ясно слънце", каза Димов. По думите му по време на фестивала се родила и идеята за съвместна копродукция между театрите в Кърджали и Коня, която да постави началото на следващото издание на международния фестивал през 2014 година.  

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини