Мъртвите души в Кърджалийско се дължат на неотметнати покойници в Турция

Мария Желева

Тотално несъответствие между броя на живеещите в Кърджалийско граждани с право на глас и вписаните в избирателните списъци, сочат данни на Териториалното статистическо бюро и Главна дирекция ГРАО. Според шефката на бюрото Мария Желева избирателно право в Кърджалийския многомандандатен избирателен район имат 125 511 души. По данни на Главна дирекция ГРАО броят на избирателите, включени в избирателните списъци за обновяване за парламентарните избори през 2013 г. за нашия избирателен район са 255 493. Той е с близо 15 000 души повече от данните от 2009 г. Броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци за обявяване, за парламентарните избори през 2009 г. за Кърджалийски изборен район е бил 241 084. Разликата между живеещи в региона и избирателите по списък се дължи на големия брой изселници, които също имат избирателни права.Това обаче не оправдава наличието на 15 000 мъртви души.

Разликата в броя избиратели за изборите през 2009 г. и 2013 г. се дължи на демографски фактори (навършили 18 години, починали), на лица придобили или възстановили българското си гражданство, както и на вътрешно миграционни процеси (лица заявили постоянен адрес на територията на област Кърджали),твърдят в писмо до Кърджали бг вести от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към които е и Главна дирекция ГРАО.

С демогравски процеси и естествен прираст оправда разликата в списъците и председателят на Районнита избирателна комисия в Кърджали Даниела Петрова.

Твърденията на ГРАО и шефката на РИК са са в пълно противоречие с демографската картина в областта. От Териториалното статистическо бюро сочат, че за последните 10 години населението на областта е намаляло с 11 013 души. Според статистиците има трайна тенденция за отрицателен прираст на населението.

Шефа на статистиката в Кърджали Мария Желева смята, че разминаването с ГРАО се дължи на факта, че няма правен регламент, който да отчита починалите лица в чужбина. Близките им нямат интерес да ги отписват от регистрите. Това струва пари, а и не се санкционира липсата на подадени данни. От ГРАО пък не могат да заличат гласоподавател, ако той е починал без необходимия документ.

Остава открит въпроса , кого ще обслужат тези 15 000 мъртви души в Кърджалийско.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини