Обучиха лични асистенти по проект в Черноочене

Обучение на одобрените 29 лични астистенти по проект „Център за социални услуги в домашна среда” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома“ се проведе в читалище „Пробуда 1952“ в Черноочене. Обучението включи лекции и практически задачи по основни теми: Социални услуги в общността – общи познания за грижа в домашна среда; Професионална роля и основни задължения на личния асистент. Насоки за изготвяне на индивидуални планове на потребителите на социални услуги; Потребности и права на потребителите на социални услуги; Оценка на риска. Първа помощ и справяне с кризисна ситуация. Подкрепа за здравословна и безопасна среда в дома на потребителя.
Целта е да се сформират професионални компетентности в личните асистенти, като им се предложат теоретични познания за социалната услуга в общността и методите за приложение в тяхната работа.
Модератор на обучението беше Селями Мустафа – зам.-кмет на Община Черноочене, който е лекар по професия. Всеки преминал успешно обучението получи удостоверение. Успешно приключилите курса и тези, преминалите предишни обучения ще се грижат за 35 потребителя.
Проект „Център за социални услуги в домашна среда” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Целта е да се осигури качествена грижа в домашна среда на лица с трайни увреждания с невъзможност за самообслужване, чрез повишено качество на грижа, целенасоченост и гъвкавост на предоставянето на услуга в общността.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини