Майчин кошмар: Братя, присъствали на Бостънския маратон, губят по крак

Лиз Нордън и Джим Кейси, чичо на децата й.

Лиз Нордън, майка на пет деца, точно се прибирала с покупките си в дома си в Уейкфийлд в понеделник следобед, когато мобилният й телефон звъннал, разказва "Бостън глоуб".

"Мамо, ранен съм много лошо", чула гласа на 31-годишният си син. Той й съобщил, че е в линейка на път за болница.

Той бил нейният втори син. Заедно с по-големият си брат той отишъл да гледа маратона, в който участвал техен приятел.

Краката ми са обгорени лошо при експлозия, казал още синът й. Брат му бил до него, но той вече не знаел къде се намира.

В рамките на следващите два часа, изпълнени с напрегнати телефонни обаждания и паническо шофиране до Бостън, Нордън успява да подреди ужасяващата истина, която завинаги ще промени живота на синовете й - и нейният.

И двамата братя са загубили крак, от коляното надолу. Откарани са в различни бостънски болници.

"Никога не съм си представяла, дори в най-лошите си сънища, че може да ми се случи такова нещо", казва Нордън, докато седи на пейка пред спешното отделение на едната болница.

Поглежда надолу към краката си. Обула е различни чорапи, защо се е облякла набързо. В този момент по бузите й потичат сълзи.

„Лошо ми е - промълвя Лиз. - Струва ми се, че ще припадна."
Все още не е видяла нито едно от двете си момчета - лекарите не пускат посетители до пострадалите.

И двамата са завършили гимназията в Стоунхам. Неотдавна са загубили работните си места като майстори на покриви. По-големият, на 33 години, живее в Стоунхам, докато по-малкият е в Уейкфийлд.

Нордън отказва да назове имената им, преди да е говорила с тях. Докато се опитва да осъзнае, какво се е случила с двете й най-големи деца, тя е обкръжена от семейството си, сред които сестра й и нейния съпруг. Дошъл е и Майк Джеферсън, приятелят, който двамата братя отишли да гледат на маратона.

Джеферсън, който е пожарникар от Съмървил и е завършил гимназията заедно с двамата й сина, все още не може да повярва в сюрреалистичните събития от деня. Той тъкмо трябвало да финишира, когато видял как съдиите изведнъж започнали да спират бегачите. В този миг нямал представа, че причината е експлозия, при която са сериозно ранени двамата му приятели.

"Бях на около 400 м от финала", казва Майк.

При експлозията е била ранена и приятелката на по-малкия син на Лиз. Момичето е настанено в трета болница.

Нордън се подготвя за момента, в който ще й позволят да види момчетата си. Според нея те сигурно са седели близо до 8-годишното момче, починало при експлозиите.

Когато агентите на ФБР и местните полицаи, които са разпитвали пострадалите, напускат болницата, тя скланя глава на рамото на своя зет, мъжа на сестра й.

Един от близките й подава хапче против главоболие, което е купил за нея от аптеката.
„Благодаря ти", казва Лиз и се хваща уморено за главата.

Източник: Труд онлайн

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини