Сергей Станишев: Възкресяваме икономиката,не е мит!

„Не е невъзможно мъртвата икономика да бъде възкръсена, ние сме разработили механизмите за това, но и с магическа пръчка не става. Страната се нуждае от програмно правителство, което да я изведе от безпрецедентната криза, на първо място е необходимо разкриването на нови работни места”. Това заяви лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев на Перперикон край Кърджали, където той дойде да открие предизборната кампания на своите, предаде кореспондентът на БГНЕС. Той остана изненадан от пророчествата на древния „оракул”, който предрече изборна победа на социалистите и добри дни за народа.

„Преди 2 400 години боговете предсказаха на Александър Македонски тук, че ще завладее половината свят. И той го завладя! Ние го помолихме да ни изпрати от най-хубавото персийско вино и той ни изпрати толкова много, че ние трябваше да издълбаем горе на върха щерна, за да има къде да го съхраняваме. Сега искаме и вас да ви помолим нещо”, обърна се към лидера на социалистите жрецът на Дионис. И продължи: „Преди време тук дойде един човек, викаха му Хари Потър. После ние разбрахме, че бил финансов министър. Даде ни ето този чек. Искаме да ви помолим, ако видите Бойко Борисов, който сега се крие, но да му го върнем”, изрече оракулът и връчи на Станишев прословутия символичен чек за 1 милион подкрепа за Перперикон, осигурен от финансовия министър Симеон Дянков преди 3 години. Средствата така и не бяха получени през това време. Чековете и подписите на Борисов не важат, няма смисъл да му го връщам, влезе в спектакъла и Станишев. Той обаче обеща да предаде чека на Пламен Орешарски, премиерската номинация на левицата.

„Разбрахме още, че Борисов обещал на 7 милиона българи да увеличи доходите до средноевропейските. Да, обаче, те станали средноафрикански. Обещал е и 250 000 лева за археолозите. Абе, тия хора от кое племе са, много лъжат?! Но да попитаме боговете за вашето начинание”, извиси глас жрецът и поведе лидери и народ по камънака към импровизирания ритуален огън. Там боговете наредиха на Станишев и хората му да победят.

Станишев после бе принуден да участва в импровизирана фотосесия както с кандидат-депутатите, така и с пристигналите от съседните общини членове и симпатизанти. Заради екстремния терен на скалния град на траките по-възрастните социалисти си спестиха катеренето, но имаше хора с видими двигателни проблеми, които дръзнаха да стигнат до фаворита си, подпирайки се на бастуни и патерици.

„Чудеса в икономиката няма и ако бъдем честни, тези 250 000 работни места са минимумът, от който България се нуждае в следващите 4 години, за да има живот в икономиката, перспектива и нормално съществуване за хората. Защото при управлението на ГЕРБ бяха заличени 400 000 работни места, а тези 250 000 няма да ни върнат даже на нивото до 2009 г.”, посочи лидерът на левицата в отговор на въпрос как ще се случи чудото с възкресението на икономиката.

„Незабавно след изборите трябва да спре рекетът на държавните институции спрямо малкия и средния бизнес, който всекидневно е измъчван от НАП, МВР и то съвсем тенденциозно. Държавата трябва да се разплаща в срок и ускорено по поръчките, които тя сама е направила на бизнеса. Дянков и Борисов сътвориха безумния прецедент - държавата се оказа най-лошият платец”, уточни Станишев.

Той обясни, че през първата година от новия управленски мандат трябва да се засили програмата за заетостта, за да се помогне на хората, които изнемогват. Мерките на Тройната коалиция в тази посока бяха орязани 3 пъти от кабинета на ГЕРБ, припомни той. Според него много по-активно трябва да се използва Банката за развитие в подкрепа на дребния и средния бизнес, който е поставен на колене. През 2009 г. бяха наляти 500 милиона лева през банката, затова кризата не се усещаше така, аргументира се бившият премиер.

„От 1 януари 2014  г. ние можем да върнем около 350 милиона на хората в потребление – тези с минималната работна заплата ще бъдат освободени с нулева ставка от данък върху общия доход. Така ако в едно семейство двама души получават по 310 лева, те ще си върнат общо 62 лева. Докарани сме дотам, че това са сериозни пари за много хора”, каза още Станишев.

Със силен икономически професионален екип, с ясна политика и последователност в действията всичко това може да се постигне, изрази увереност той.

Кажете кой да оглави следващото правителство, така Станишев отговори на въпроса няма ли да е самоубийство, ако след изборите БСП се ангажира с управлението на страната. „Ние не се борим за власт. Аз самият също, имам качествата ,силата и професионализма, бил съм министър-председател. Но днес България се нуждае от програмно правителство, оглавено от личност като Пламен Орешарски, за да отвори вратите за чуваемост и да търси енергията и таланта на всички българи. Министрите в следващото правителство трябва да бъдат професионалисти от най-висша класа, с управленски опит и със силата да реализират своите качества на практика, а не някакви пионки, каквито Борисов назначаваше”.

Според Станишев обаче бъдещият кабинет не може да бъде изграден по формулата на Тройната коалиция, както и не може да се допуска сепаратизъм и феодализация на отделни министерства. „То трябва да бъде единно правителство с широка парламентарна подкрепа, да се отчита пред обществото и да води диалог с него, да постига резултати. Защото в последните години думите „диалог”, „съгласие” и „разбирателство станаха неприлични и това е дело на ГЕРБ. Те въведоха диктаторски авторитарен стил на управление и всеки несъгласен с тях ставаше враг, всяка критика беше последвана от репресии и санкции. Това не може да се търпи повече”, подчерта експремиерът.

Не се съмнявайте, ГЕРБ ще бъдат извън новото правителство – така Станишев отговори на въпроса как ще се стигне до програмния кабинет при патологичното поведение на самодостатъчност при досегашните управляващи. „Програмното правителство не означава кабинет на целия парламент. Преди дни на националната си конференция ГЕРБ предложи „повече от същото” – всичко, което гледахме близо 4 години, сега е заложено на квадрат в програмата им”, заяви Станишев.

За да бъдат защитени избирателите и да се гарантира правото им на глас, БСП разчита на масираното присъствие на над 400 наблюдатели от чужбина в деня на вота, над 100 от тях по линия на европейските социал-демократически партии и организации. „Но процесът на контролиран вот и купуване на гласове върви отпреди месеци – в програмите за заетост се включват хора срещу уговорката, че това им се дава от ГЕРБ. Раздават се дърва под условие и други жизнено необходими неща. Това е цинично отношение към българите – да им купиш гласа и после да им прибереш многократно парите, ограбвайки доходите и интересите им, и държавата като цяло”, коментира лидерът на социалистите. На „Позитано” били наясно с всички механизми за манипулиране на вота, но и смутени с поведението на ЦИК, която отказа да направи публичен кода за софтуера на програмата за преброяване на гласовете. Така гражданският борд бе превърнат в една бутафория, коментира Станишев.

БСП се е обърнала към неправителствените организации, неподвластни на ГЕРБ, с призива да обединят усилия и да направят пълно паралелно преброяване. „С усилията на всички граждани и на партиите, които са извън сделката с ГЕРБ, трябва да бъде гарантирано правото на избор. Срам ме е като българин, като лидер на БСП и на ПЕС, че през 2013 г. трябва да поставям този въпрос в Европа”, заключи Сергей Станишев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини