Ако не гласувате, гетото ще избере бъдещия парламент!

Наказателен вот в България не може да бъде осъществен. Тези, които не гласуват, дават възможност на гетото - купените гласове, да избере бъдещия парламент, защото те натежават. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов пред bTV.

По думите му само подадените гласове и то за политически субекти над 4% имат някакво значение.

„Негласувалите, гласувалите за малки партии, писалите някакви глупости по бюлетините, по-добре да си стоят вкъщи, за да не си губят времето“, посъветва Константинов.

Драскането по бюлетината се смята за недействителен глас и той не се пресмята.

Експертът по преброяване на гласове заяви, че очаква около 4 милиона души да отидат до урните на 12 май, което означава, че за да влезе в парламента, на една партия ще са й необходими 160 000 гласа.

Кодът на ЦИК, по който се изчисляват мандатите и тяхното разпределение, и който комисията отказа да разкрие, доведе до породено съмнение на БСП за манипулация на изборите.

Константинов обясни, че софтуерът прави две неща – изчислява броя на мандатите, което по думите му всеки може да сметне на ръка или чрез калкулатор, и разпределя персонално депутатите по райони.

Формулата за пресмятане на броя мандатите е повече от елементарна, смята Константинов. Процентът, който получава конкретната партия, се дели на общия сбор от процентите на всички, преминали бариерата политически формации, и се умножава по броя на мандатите – 240.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини