Манипулация!Под въпрос са 15 000 мъртви души в Кърджалийско

15 000 избиратели са под въпрос в Кърджалийският многомандатен избирателен район. С толкова е увеличен броят на гласоподавателите в избирателните списъци за 9-Кърджалийски многомандатен район в сравнение с тези допуснати на парламентарният вот през 2009 г. По актуални данни предоставени от Главна дирекция ГРАО на сайта Кърджали бг вести броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци за обявяване, за парламентарните избори през 2009 г. за Кърджалийски изборен район е 241 084. Гласоподавателите, посочени в избирателните списъци за обявяване, за парламентарните избори на 12 май 2013 г. за Кърджалийски изборен район са 255 493. Разликата е приблизително 15 000 души. Според отговор от пресслужбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството , на чието подчинение е Главна дирекция ГРАО “разликата в броя избиратели за изборите през 2009 г. и 2013 г. се дължи на демографски фактори (навършили 18 години, починали), на лица придобили или възстановили българското си гражданство, както и на вътрешно миграционни процеси (лица заявили постоянен адрес на територията на област Кърджали)”. От ГРАО твърдят още, че броят на гласоподавателите в избирателните списъци за гласуване на 12.05.2013 г. ще бъде намален, тъй като от избирателните списъци за обявяване ще бъдат заличени следните категории лица:заявилите желание да гласуват в чужбина;гласуващите в лечебни и здравни заведения, домове за стари хора и други социални заведения;гласуващите с подвижна избирателна урна;гласуващите в местата за изтърпяване наказанието „лишаване от свобода" и за задържане; гласуващите на плавателни съдове под българско знаме.

Опитът да се обясни ръстът на избирателите за четири години с 14 309 души или с положителен демографски прираст при отрицателните му показатели е несъстоятелно. Нещо повече - липсват обективни данни за починалите в Република Турция наши изселници. Не се отчитат и трайните и динамичните миграционни процеси по посока на Република Турция и Западна Европа. Не приемаме, че тази разлика ще се стопи при заличаването на определени категории лица.

Кърджали бг вести не изключва манипулирането на списъците за гласуване и настоява за своевременната им проверка от Главна дирекция ГРАО. В противен случай ще остане съмнението за наличието на мъртви души и опит за манипулиране на вота.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини