По 31 се натискат за едно депутатско место в Кърджалийско

Даниела Петрова

По 31 кандидати ще се сътезават за едно депутатско място в Кърджалийския многомандатен район. В Районната избирателна комисия са се регистрирали 23 партии и 6 коалиции, които са номинирали общо 158 претенденти за 5 мандата на народни представители. Това съобщи пред журналисти председателят на РИК Даниела Петрова.Бюлетината, с която ще гласуваме може да достигне до 2,5 метра, тъй като в нея са вписани по три имена от всяка листа. Само на един претендент за Народното събрание е отказана регистрация. Той е от листата на Движение “България за гражданите” и не е представил изискуемите декларации.

Право на глас на вота на 12 май имат 255 493 избиратели. Те са с 30 000 повече от вота през 2009 г. Според Даниела Петрова само от ГРАО могат да дадат смислен отговор за голямото увеличение. Според нея се касае за естествен прираст на населението. Имащите право на глас ще упражнят вота си в 447 секции в областта, включително и подвижни. Членовете на секционни избирателни комисии, които ще подсигуряват вота са 3581.

Една десета от избирателните секции в Кърджалийско са в частни домове или магазини. Техният брой е 52. Най-много са те в Момчилградско-14, а най малко в Ардинско и Чернооченско-по 3. РИК е проверила условията в тях. Оказало се ,че в две от секциите в частни домове в Момчилградско достъпът е затруднен. Те са с високи огради и заключени с катинари.

Даниела Петрово посочи, че РИК ще следи за неправомерна агитация пред секциите в изборния ден, но купуването на гласове ще е грижа на полицията.Ще има и наблюдатели. Международните се регистрпират по предложение на Външно министерство в ЦИК. Пак в Централната избирателна комисия но по искане на българските неправителствени организации се прави регистрация на нашите наблюдатели. Застъпниците на партиите и коалициите се регистрират в РИК.

Очаква се поток от избиратели от Турция, които имат право да гласуват тук по постоянен адрес. Това право имат и кърджалийци учещи в други градове. Удостоверение за гласуване се издават за гласуване по настоящ адрес, ако регистрацията е направена 14 дни преди вота. Тогава избирателя се заличава по постоянния си адрес.

За сега няма проблеми с ксероксите. Полицията е проверила и всички помещения за избирателни секции, където ще се монтира техниката дали имат контакти, каза още Даниела Петрова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини