8 °C

Лидери на ГЕРБ посрещнаха Чудотворната икона на Св.Богородица в Кърджали

Очакваната от стотици миряни в Кърджали чудотворна икона на Божията майка „Златната ябълка” бе посрещната от все още областния управител Иванка Таушанова и ексдепутата Цвета Караянчева, предаде кореспондентът на БГНЕС. На кръстовището в квартал „Веселчане” се бяха струпали хора от всички възрасти доста преди обявеното за 17,30 ч. литийно шествие към реставрираната средновековна църква „Св. Йоан Предтеча”. Най-отпред с огромни букети в ръце се бяха подредили първата и четвъртата политически дами в листата на ГЕРБ. По-късно и доста назад в множеството бе забелязан и водачът на листата на БСП и областен лидер Милко Багдасаров. Черният джип, с който пътуваха пловдивският митрополит Николай и чудодейната „Златна ябълка” закъсня с малко над половин час. Цвета Караянчева и Иванка Таушанова посрещнаха владиката и му целунаха ръка.

Още в мига, в който иконата беше изнесена от владишкия джип, множеството неудържимо се струпа около нея, хората протягаха ръце да я докоснат и се кръстеха в мълчалива молитва. Местният духов оркестър от бивши военни, мажоретки и младежи с високо вдигнати срещу вятъра хоругви потеглиха към храма, където Дядо Николай щеше да отслужи малко повечерие с Богородичен акатист. Нищожното разстояние отне твърде много време, тъй като миряните се трупаха около магическата икона и шествието често спираше. За събитието бяха пристигнали свещеници от Пловдивската, Пазарджишката, Смолянската и Хасковската епархии, както и техни колеги от Крумовград, Момчилград, Златоград.

Отсъствието на енорийските свещеници от Кърджали, популярните отец Боян Саръев и отец Петър Гарена обаче се набиваше на очи. Миряни, редовно посещаващи техните храмове „Успение Богородично” и „Св.Георги Победоносец” се питаха защо техните попове липсват от събитието. „Защото не подкрепям ГЕРБ, затова ме нямаше. По принцип владиката отправя покани за подобни тържествени прояви. Но решението да не присъствам си е мое”, обясни по-късно отец Гарена. Отец Саръев обясни липсата си с ангажимента си на водещ на предаването „За вярата българска” в местното студио на тв СКАТ всеки петък от 18,30 ч. „Съвпадението е случайно, но дори и да бях свободен, не съм сигурен дали щях да бъда един от навалицата. Аз съм индивидуалист и подобни масовки не понасям”, отсече известният като кръстителят на Родопите отец Боян.

Пловдивският митрополит Николай е бил поканен лично от бившия депутат и сега водач на партийната листа на ГЕРБ Цвета Караянчева. Поканата обаче е била с конкретна цел – за първата копка на неделното училище в двора на манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча”. Тази вечер не бе даден старт на изграждането.

Чудотворната икона от 16 век, съхранявана в църквата „Св. Богородица – Успение” в асеновградския квартал Горни Воден, остана до късно на разположение на християните. Тя идва за втори път в Кърджали, след като пак Дядо Николай я беше донесъл през 2009 г. За да се докоснат до нея бяха пристигнали стотици хора от Южна България. Тя е наистина уникална с 2-килограмовия си сребърен обков и със златната ябълка върху изображението на Божията майка.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини