Станишев: ГЕРБ сви потреблението на електроенергия в България с 40%

Наследството на ГЕРБ е опустошително за българската енергетика. За три години и половина индустриалното потребление на електроенергия се е свило с 40%. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него сривът на енергетиката в България е следствие от политиката на кабинета Борисов. Редица фирми бяха унищожени, индустрията беше смачкана, а хората ограничиха потреблението заради скъпия ток, изтъкна Станишев. Той беше категоричен, че ГЕРБ обслужват нечии корпоративни интереси и изпуснаха контрола върху пускането в експлоатация на ВЕИ-тата.

За първи път от 30 години България е транзитна страна, като Турция внася ток от Унгария и Румъния. Лидерът на БСП напомни, че заради таксата пренос българското производство стана неконкурентноспособно.

Проверката на прокуратурата на практика е показала, че държавата не се е грижила за собствеността си, каза още Станишев, като изрази недоумение защо за три години и половина управляващите от ГЕРБ не са поискали от ЕРП-тата полагащия се на държавата дивидент, който идва от дяла й от 33%. Още по-скандалното според лидера на БСП е, че дори преди продажбата на остатъчните дялове държавата не си е прибрала дивидента си.

Станишев настоя да стане ясно чии интереси е защитавал Митко Каратиста и кой го е сложил в ЧЕЗ и дали Бойко Борисов е бил в течение за случващото се в енергетиката. „Не е знаел или е мълчал?”, попита председателят на БСП.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини