38 партии и 7 коалиции ще се явят на изборите

На изборите ще се явят 38 партии и 7 коалиции. Това заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов, предаде БГНЕС.

Броят на партиите и коалициите идва, след като с решение от вчера ЦИК заличи регистрацията на коалиция "ВМРО-Орлов мост" и отказа да заличи регистрацията на 5 партии.

"Общо партиите, които ще се явят на изборите са 38, тъй като ЦИК отказа да бъдат заличени поискалите това", уточни Троянов. ЦИК отказа да заличи регистрацията на "Синьо единство" на Надежда Нейнски, "Обединена Социалдемокрация", Земеделски народен съюз, Национално движение за права и свободи (НДПС) и Политически клуб "Екогласност" на Емил Георгиев. Комисията се мотивира с това, че в Изборния кодекс не са определени правила, които да позволяват такова правно действие. Дори да се приеме, че е допустимо заличаване на регистрацията на политическа партия по нейно искане, то същото следва да се заяви в определения от закона срок за регистрация на политическите партии за изборите за народни представители, в случая 27 март, подчертават от ЦИК.

"Синьо Единство" се регистрира в ЦИК в последния възможен ден, но след като не се разбраха с ДСБ за коалиция, внесе заявление в ЦИК за отказ от регистрация като партия. Малко след това от "Синьо единство" заявиха, че няма да се явяват на изборите изобщо под каквато и да е форма.

Става ясно и че някои от формациите искат да им се възстанови и внесеният безлихвен депозит от 10 000 лв., но ЦИК отбелязва, че той се възстановява на партиите, получили повече от 1% от гласовете на изборите. Решенията на ЦИК по петте искания за заличаване на регистрациите подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини