Областната връчи ключовете на мобилен кръвен център за половин милион

      Мобилен кръвен център за над 413 000 лева предостави на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски” областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. Мобилният кръвен център е получен по съвместен българо-гръцки проект за трансгранично сътрудничество. Неговата задача е да стимулира кръводаряването по общините в Източните Родопи в съответствие с европейските стандарти.

Церемонията по предаването на ключовете на автомобила се състоя пред паметника на Васил Левски в Кърджали. Губернаторът Иванка Таушанова отбеляза, че до май трябва да се извършат по програма четири акции в общините на областта. Те ще позволят мобилният кръвен център да отработи действията си при стимулиране на доброволното кръводаряване.

  Д-р Тодор Черкезов, директор на болницата благодари за скъпия подарък. Той посочи,че мобилният кръвен център е оборудван с необходимата техника за работа на медицинския екип. Той има всички условия за модерно кръводаряване, включително и ако дарителят колабира, което се случва понякога.

  Преди години правихме акции за кръводаряване по общините, но с примитивни условия. Сега нашите усилия ще са подплатени с модерно оборудване. Искаме да насърчим младите хора, както прави организацията на младежите от ГЕРБ да станат редовни кръводарители. Надявам се да помогне и Червеният кръст, каза в словото си д-р Тодор Черкезов.

  Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини