Борисов режел субсидиите на тютюнджиите от Кърджалийско двойно

Нина Ламбова

    Правителството на Бойко Борисов е отрязало тютюнджиите в страната със 73 млн.лева годишно, като не е ясно, за какво е изразходвана сумата. Това става ясно от питане на областният координатор на Движение „България на гражданите”Нина Ламбова до земеделският министър във служебния кабинет проф.Иван Станков.

 Според регламент 73 от 2009 г. на Европейската общност се определя финансов пакет за европейски средства, като конкретно се посочва помощта за тютюнопроизводителите да бъде 73 млн.евро. Правителството на ГЕРБ обаче намалява двойно субсидията. Освен това се търсят и още 11 млн.лева нотифицирани от Европейския съюз и после изплатени.

   Нина Ламбова пита също, какви са аргументите на Министерството на земеделието и храните, довели до орязване на субсидиите на производителите в региона на сорт „Басми” и прехвърлянето на тези средства към други сортове, които не са местни.

 За Кърджали бг вести Ламбова заяви също,че правителството на Борисов е трябвало да отпуска по 30 евро на единица животно за ферми до 50 глави добитък, които се дават допълнително на тютюнопроизводителите. Тя пита министър Станков правени ли са изчисления отглеждането на колко животни може да компенсира доходите от 1 дка тютюн.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини