Преподаватели от “Паисий” обсъждат учебни програми по български език

През месец март 2013 г. в гр. София се проведе кръгла маса за експертно обсъждане на учебните програми по български език и литература в начален етап на образование с участието на експерти, учители и преподаватели от университети.

            За участие в обсъждането на учебните програми бяха поканени г-жа Снежана Василева и г-жа Елена Николова – преподаватели от начален етап на образование в СОУ „Отец Паисий”, гр. Кърджали.

            Проект „Подобряване на качеството на общото образование”, модул „За по-качествено образование”, се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз - „Инвестира във вашето бъдеще!”.

            В началния етап на основната образователна степен в СОУ „ Отец Паисий“ се полагат основите на езикова компетентност, която се изразява в овладяване на знания за езикови единици от фонетика, морфология, лексикология и синтаксис и формиране на умения за прилагането им в речевата практика на учениците. Преподавателите полагат умения за формирането на отношение към книжовния български език като ценност и като най-важно средство за общуване.

            В новите учебни програми се предвижда да се даде пълна методическа свобода на автори, методи, текстове. Набляга се на общуването в реални условия, избягва се самоцелното изучаване на езика, учениците участват активно в диалог, общува се в реални условия.

            Присъстващите бяха запознати с предстоящите промени на учебните програми в начален етап от експерти в Дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” към МОМН. Преподавателите ни изразиха мнение, че това е една напълно нова образователна концепция, съобразена с европейските стандарти за развитие и обучението по български език и литература в началния етап на основната образователна степен и отчита спецификата на взаимодействието между майчиния език на ученика и съвременния български книжовен език. Обучението по български език и литература създава условия за успешна интеграция и социализация на учениците с майчин език, способства за изграждането на съзнание за национална идентичност.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини