Кръчми в Кърджали държат сервитьорки с договори-менте, данъчните ги хващат за гушите

Само за последния месец на мината годината са извършени 86 проверки на фирми с декларирани и невнесени осигурителни задължения. В резултат на тези действия са събрани над 850 000 лв. и са съставени 154 акта за нарушение. Продължават и проверките срещу фиктивното наемане на лица, които се осигуряват на 4 часа от работодателите, а реално полагат труд 8-10 часа. До момента са проверени обектите на 26 фирми, които са главно от ресторантьорския бранш и търговията. Част от проверените фирми вследствие на тези действия са преназначили наетите от тях лица на 8 часов работен ден. Става въпрос за преназначението на повече от 30 лица.

От НАП предупреждават, че трудовите договори менте не само ощетяват бюджета, но засягат пряко и самите наети лица. Трудовият стаж на работещите на 4 часа всъщност ще е наполовина, което отдалечава много възможността за пенсиониране. Ще напомним, че приходната агенция въведе електронна услуга, която позволява на хората да проверят в интернет на какво работно време и заплата ги осигурява техният работодател. Справката работи с персонален идентификационен код, който се издава в офисите на НАП срещу лична карта и напълно безплатно.

През 2012 г. инспекторите от офис Кърджали са извършили 1 700 проверки в търговски обекти за наличието или липсата на онлайн връзка на касовите апарати с НАП. Инспекторите от местния офис са работили и по над 50 подадени от граждани жалби и сигнали. Участвали са и в над 50 съвместни проверки на НАП с други институции - МВР, Регионално управление по горите, ДАИ и др.

Вили Милкова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини