5 °C

Караянчева: Моята социология са срещите ми с хората очи в очи

Цвета Караянчева

-Г-жо Караянчева, социолозите сочат, че в национален мащаб силите между партия ГЕРБ и основния й опонент БСП са изравнени. Как стоят нещата в Кърджалийско? Какво сочат Вашите наблюдения?

 

видетели сме на различни социологически проучвания, които неведнъж са се оказвали погрешни. Мой принцип е да вярвам на собствената си социология, а тя се основава на срещите ми с хората. Важна е тяхната реакция, тяхната нагласа и съпричастие към начина, по който общуваме с тях и решаваме проблемите им. Социологията, разбира се, е важна. Тя е един необходим ориентир, но не можем да се позоваваме само и единствено на нея.

Що се отнася до нашия регион, наблюденията ми са, че имаме сериозна подкрепа. Затова не мога да приема, че тук има изравняване на силите ни с БСП. На 12 май избирателите ще дадат оценка на работата на ГЕРБ в страната и в региона, на моята дейност като народен представител. На нас не ни е нужно да напомпваме самочувствието си със социологически проучвания, както правят опонентите ни.

-Младите членове на ГЕРБ в областта са много активни. Коя е каузата, с която ги привлякохте? Близки ли са десните идеи до младите хора или става дума за клиентелизъм, в който ги упрекват?

-Младежите на ГЕРБ са най-активната част на партията. Те са креативни. Излизат с твърде интересни идеи. Учудват ни с находчивостта си. Естествено, те са с дясна ориентация. Виждат, че могат да се развиват само с професионално усъвършенстване в условията на конкуренция. Младите хора в ГЕРБ са многобройни. Причината е отворената ни структура. Партията гарантира едно по-динамично развитие и по-добра перспектива за младите хора. За четири години управление направихме много. Не ни достигна време да подобрим социалното положение на хората. Смятам, че ако спечелим втори мандат и това ще стане. Включително и ще дадем възможност на младите хора да останат тук, да работят тук, да се развиват в Кърджали. Моята основна цел е да привлечем в Кърджали стратегически инвеститор, който да развива високотехнологично производство, да плаща високи възнаграждения и да стимулира развитието на младите хора.

-Коя политическа сила-БСП или ДПС ще бъде основният Ви опонент в Кърджали?

-Естествено, нашият основен опонент е ДПС. БСП са били винаги след нас. За мен е много важно битката да е на идейно ниво. Ще водим позитивна кампания с аргументи и факти. Искам когато отправяме послания към хората, те да бъдат, честни, искрени. Има какво да кажем на избирателя. За разлика от БСП, нашето говорене е реално. БСП обещава 250 000 работни места, безплатен интернет, въобще безплатен обяд, както правят всички популистки партии.

ДПС е основният ни опонент, защото ние залагаме на една кауза - всички в Кърджалийска област да се чувстват европейци, което предполага отричането на каквато и да е дискриминация на етнически, верски и политически признак. Хората не трябва да се страхуват за кого гласуват. Резултатите, които сме постигнали в селата, са показателни. Ние стигнахме до сърцата на хората. Дори кърджалийци, които са гледали с недоверие към ГЕРБ, сега се отварят към нас. Ние не искаме да влизаме с взлом в домовете им и да налагаме нашата политика. Ние искаме те да направят своя избор. Затова битката за Кърджали ще бъде много оспорвана.

-Лидерът на социалистите Милко Багдасаров смята, че червена вълна залива страната и ще стигне до Арда. Вашият коментар.

-На г-н Багдасаров всичко му е червено. Дори униформите на учениците му са червени. Аз лично, не я виждам тази вълна. Може би той има друга информация, чете други вестници. Мисля, че червената вълна е със затихващи функции. Има по-скоро отлив. Когато избирателите чуват популистки обещания им става драго, но като се позамислят, разбират, че това са глупости. В крайна сметка трябва да обещаваме на хората само това, което можем да свършим. Няма нищо по-лошо от неизпълнено обещание.

-Приключиха събранията за номиниране на кандидати за народни представители от структурите на ГЕРБ. Медии сочат,че не е изключено в Кърджалийско да има сблъсък между Цветан Цветанов и Лютви Местан. Основателни ли са тези предположения?

-Не бих могла в момента да отговоря на този въпрос. Предстои заседание на Изпълнителната комисия, която да утвърди водача на листата и да подреди номинираните. За нас ще бъде чест, ако г-н Цветанов оглави листата в Кърджалийския многомандатен район. Той има номинации в нашите общини, защото е голям приятел на Кърджали. Но всичко тепърва предстои.

-Във фокуса на вниманието е представянето на различни етнически и религиозни групи в листата на ГЕРБ. Правят се много комбинации. Ще има ли привилегировани?

-Привилегировани – не! Няма да има ограничения за етнос, религия, професионален профил. Номинациите са много и разнопосочни. Те представят целия спектър в партията. Разбира се, основно внимание бе отделено на хората изграждали структурите на ГЕРБ и работили за израстването на партията. Бе дадена възможност за участие и на граждански квоти. Всички аргументи за и против ще бъдат претеглени. Но привилегировани няма да има.

-Вие сте парламентьорът на ГЕРБ сред изселническите организации в Турция. Можем ли да говорим за пробив сред тях?

-Да, имаме пробив в Република Турция. Редицата посещения, които направихме и начина, по който ни посрещнаха, показват, че изселниците ни искат да видят и да общуват и с депутати от друга политическа сила, а не само от ДПС. Колегите от Движението се дразнят от моите визити и от охотата, с която ме приемат там. Но българските граждани в Република Турция трябва да чуят и другата гледна точка. Те трябва да знаят истината. Да разберат, че партията управлявала през последните три години и половина е работила за подобряване на живота не само на българите, но и на турците, на българомохамеданите, арменците, ромите. Някой трябваше да разсее лъжите на ДПС, разпространявани сред българските турци, че има някаква опасност за етническия мир. Че ще се събарят джамии, че ще се глобява за говорене на турски, че ще се посяга на етноса. Бях безкрайно възмутена, когато на 26 декември отидох на Тюркян чешма, за да поднеса венец, и там г-н Лютви Местан държеше реч на турски език и обясняваше, че ще бъде глобен с 5000 лева за това. На честването присъстваха много изселници и трябваше да им обясняваме, че такъв закон няма. По избори политиците пощръкляват. Опитват се с откровени лъжи да печелят избиратели. Ние сме поели път на опровергаване на подобни измислици с конкретни примери. Уважаваме всички етноси и политиката на разделението е противоестествена за нас.

-Работите с Бултюрк, организация сочена като близка до силни бизнес-среди в Турция. Означава ли това, че ще лобирате за техни интереси в България?

-Работим с много изселнически организации. Искаме да стигнем до максимално широк кръг от хора. Нямаме конкретни предпочитания, нито връзки на бизнес основа. Желанието ни е хората да разберат нашите послания. Най-важното е, че техните роднини в България живеят спокойно, живеят в разбирателство и никой няма право да си приписва заслугите на пазител на етническия мир. Пазители сме всички ние - обикновените граждани на Кърджали.

Въпросите зададе :Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини