Тъпани и чучела в Кърджали срещу прокурора Ася Петрова

Двайсетина души развяха знамена, издигнаха плакати и чучела на политици и на ЦИК днес в центъра на Кърджали, а агитката беше мощно огласяна от тъпан. По байраците се разбра, че групата е гастролираща от Хасково и е от хората на Слави Бинев, лидер на ГОРД. Протестната акция бе заради назначението на зам.-главния прокурор Ася Петрова за наблюдаващ магистрат на предстоящите избори. Неколцина местни привърженици и областният координатор на структурата също бяха пред паметника на Васил Левски. Мощни уредби огласяха площада, на който по традиция вече се събират протестиращите. Малко преди това беше приключил рехавият протест срещу монополите, в който се включиха не повече от 10-ина познати лица на металурзи.

Главният секретар на ГОРД Слави Георгиев заяви, че подобни протести срещу тенденцията за подмяна и манипулиране на изборния процес ще се състоят в цялата страна. „Всички знаят, че Ася Петрова е креатура на Цветан Цветанов и няма как тази кукла да бъде обективна и безпристрастна, докато кукловодът й е зад нея. ГЕРБ овладя всички структури, партията е работодател на прокурор Петрова. Затова и ние от ГОРД ще открием предизборната си кампания с огромен национален протест в София”, подчерта Георгиев. Така хората му щели да покажат отношението си към служебното правителство и да се чуят гласовете на повече хора. „Именно с протест, защото ние пари за шоу нямаме, нито пък за безумните тарифи на телевизиите. Опитаха се да ни подмамят – социолози, телевизии ни искаха по 200 000 лева на месец, за да ни „класират” на 3-о или 4-о място в проучванията. Вижте и краха на ГЕРБ, употребиха Христо Стоичков по недопустим начин вчера в Арена „Армеец”, коментира Георгиев. Той похвали гражданското си сдружение като първопроходчик на протестите в страната още през септември м.г. срещу монополите и през ноември срещу медийното затъмнение и натиска върху журналисти. Недопустимо е в страна членка на ЕС, в 21-и век да има дела срещу журналисти, подчерта главният секретар.

Помолен да коментира канадския проект за златодобива на Ада тепе до Крумовград, Слави Георгиев изрази тревога за съдбата на родния си град. „За огромно съжаление, на 5 март т.г. Върховният административен съд /ВАС/ даде „зелена улица” за убийствения проект. Решението обаче не е на база правни, юридически, екологични норми, а в разрез с тях. Няма такъв прецедент в света, където концесионерът държи 97,5%, а държавата само 2,5%. Стратегическите суровини навсякъде са минимум 50% в полза на държавата. В Либия и в Ирак бяха 70% за нефта, златото и т.н. Тръгне ли златодобивът на Ада тепе, този край ще изчезне за 6 години! Хвостохранилището ще бъде във вододайната зона на Крумовград, а това е гибел за насажденията и животновъдството. Заради тази опасност бяха и всички протести на местните хора. Учудващо е, че никой в Кърджали не е скочил срещу златодобивната фабрика на „Горубсо”, която е в самия градски център. Зад тези абсурди стоят дебели комисиони”, отсече активният участник в екопротестите в Крумовград.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини