Симеон Кьосев спечели първа награда от олимпиада по астрономия

Симеон Кьосев от VlА клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Кърджали спечели първа награда на областния кръг на олимпиадата по астрономия. Състезанието се проведе на 23.03.2013 г. Учениците бяха разделени в четири възрастови групи. Симеон участва в първа възраства група. Олимпиадата се проведе в  три кръга – общински, областен и национален. Работите се оценяват от национална комисия. За  петокласниците и шестокласниците   областния кръг е последен. Нашият първенец  е награден от Министерството на образованието, младежта и науката. Симеон получи грамота за най-добър участник от област Кърджали. Олимпиадата се провежда за шестнадесети път. Комисията по оценяване се избира от министъра на образованието, младежта  и науката.  Неговото участие е традиция .През 2012 г. малкият астроном отново се класира сред първите на общинския кръг .

   От малък Симеон проявява любопитство към астрономията. Мечтае да стане космонавт. Чете усърдно енциклопедии и гледа научни филми за космоса. Много силна подкрепа  и мотивация му оказва неговата майка и учител по математика в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Милена Кьосева. Интересът му към астрономията се засилва и от посещенията в обсерваторията на Кърджали и от напътствията на учителят му по физика и астрономия – Федаи Мустафа. Възхитен е и от нощните наблюдения, проведени през миналата година в местността „Белите брези”.

Днес с възторг  коментира научните открития на учените за Марс. Откритите доказателства за живот на тази планета го вълнуват и интересуват.

  Директорът на училището Лиляна Тодорова-Янкова го поздрави и му пожела не само да наблюдава и изучава звездите и космоса, но и да ги достигне.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини