БСП ще изобличава корупция в кабинета „Борисов“ на серия брифинги

БСП започва поредица брифинги за разкрития за злоупотреби, корупция и финансови схеми на кабинета "Борисов", обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. „Правим го с убеждението, че хората имат правото да знаят истината за управлението на ГЕРБ", добави той.

"За 4 години почти икономическото всекидневие на стотици хиляди български граждани беше разрушено. И хората станаха заложник на монополите във всяка сфера. Защото монополът във властта поражда монополи и в икономиката, отнема социалните придобивки на хората. Тези монополи отнемаха от хората, от храните, стигайки до горивата, тока", заяви Станишев.

Той подчерта, че икономиката на България е била съсипана, а малкият и среден бизнес унищожен. Аз много добре знам в какво състояние оставихме държавата, финансите, икономиката. Една европейска държава не може да бъде опоскана до такава степен ако управляващите са спазвали елементарните й закони, очевидно това не се е случвало.
А кабинетът "Борисов" е единственият в целия ЕС, който доведе до това много лекарства да поскъпнат в пъти, до 500% поскъпвания. Това значи, че държавата просто не си е вършила работата. Цените на храните скочиха с близо 40%, цените на горивата, въпреки, че световните пазари посочват, че те са доста по-ниски отколкото през 2008 г., също рязко нараснаха", уточни Станишев. И посочи, че сметките за ток са поскъпнали с 60% по време на управлението на Борисов, а България се е превърнала в рекордьор по обедняване на хората и по поскъпване на живота.

"Защото бяха отнемани последователно социални права и придобивки и наред с това всичко поскъпваше и за това се стигна до протестите. И отговорност за тези резултати носи човекът, който еднолично управляваше държавата 3,5 години - бившият премиер Борисов. Ние ясно отправихме искането към служебния кабинет да направи ревизия на кабинета "Борисов". Тя е необходима, спешна, не само за да се знае на какво стъпва служебният кабинет и бъдещото правителство след изборите, а защото без това няма да спре схемата за разграбване на страната и за обедняване на хората. Без истината не може да се вземат правилните мерки и да се пресекат порочните практики на управлението на Борисов. Ние се нагърбваме с тази задача, след като разбрахме че служебният кабинет няма да направи това. Служебният кабинет прикрива, премълчава, замита неща които министрите би трябвало вече да знаят. И това ще доведе неизбежно ако се запази това поведение, че кабинетът на Райков ще трябва да поеме солидарно отговорност за действията на кабинета Борисов", каза Станишев.

От БСП са внесли общо 21 сигнала до главния прокурор. Сред тях е и свързан с разговорите между бившия премиер Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се споменава Мишо Бирата. "Внесохме до новия главен прокурор сигнал за извършването на проверка по случая. Трябва да е ясно, че докато няма ясно доказателство и от прокуратурата, че пред закона всички са равни, включително и тези на власт, няма как да се възстанови доверието към съдебната система. Цацаров трябва да покаже, че прокуратурата не е политически инструмент", коментира Станишев. "Няма европейска държава, в която след изнасянето на такива данни и ясни факти и след личното самопризнание на Борисов, на следващия ден този човек да не е подал оставка. При нас този случай беше потулван", каза още той.

6 от внесените сигнали до главния прокурор са само по отношение на случващото се в земеделското министерство по времето, когато Мирослав Найденов беше министър. Те са свързани с продажбите на дървесина, далаверите в "Напоителни системи", със скандалните сделки по Черноморското крайбрежие, с далаверите по програмата "Храни за бедни" и други.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини