Почетоха паметта на загиналите в боевете при Чанаккале

За трета поредна година с възпоменателна вечер бе почетена паметта на стотиците хиляди турски войници, загинали преди 98 години  в боевете от Първата световна война при Чанаккале. В петък салонът на читалище „Юмер Лютви” в Кърджали се оказа тесен, за да побере всички, които искаха да слушат за героичната съпротива на турските воини в една от най-кръвопролитните битки в историята. Организатор на проявата бе кърджалийското дружество за турска култура и изкуство.

Събитието уважиха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, вицеконсулът Гюрлер Гюрсой, омбудсманът Хакиф Емин, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, кметовете на Кърджали и Джебел – инж. Хасан Азис и Бахри Юмер. Тук бяха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, лидерът на „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателят на Съюза на учителите от турската общност в Комотини Сами Тораман.

Възпоменателната вечер започна с едноминутно мълчание в памет на мъчениците от Чанаккале. Районния мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва за загиналите.

„Голямата война при Чанаккале създаде велики приятелства и традиции на хора от различни етноси”, заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи. Той поздрави кърджалийското дружество за турска култура и изкуство за вечерта. „Когато има подобни незаменими събития, ние винаги ще се включим активно в тях”, подчерта консулът Джебеджи.

Събитието продължи с лекции изнесени от гостите доц. д-р Мухаммет Ерат от университета „18 март” в Чанаккале, , чийто корени са били от смолянското село Орехово и помощник доцент Мустафа Хатиплер от тракийския университет в Одрин. Техните думи за храбростта проявена от турските воини по време на сраженията при Чанаккале и хуманността към враговете си бяха толкова трогателни, че просълзиха голяма част от присъстващите в салона.

Председателят на дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали Мюзекки Ахмед изрази огромното си съжаление, че само в областния град се отбелязва вечер в памет на мъчениците от Чанаккале. „Ние запалихме този огън, надявам се подобни възпоменания да се проведат  в бъдеще и в други градове на страната”, отбеляза Мюзекки Ахмед.

В рамките на вечерта бяха представени новите книги на Мерджан Дживан от Люлебургаз и Ибрахим Балталъ от Комотини – „Описанието ти” и „Към края на една легенда”.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини