7 °C

Почетоха паметта на загиналите в боевете при Чанаккале

За трета поредна година с възпоменателна вечер бе почетена паметта на стотиците хиляди турски войници, загинали преди 98 години  в боевете от Първата световна война при Чанаккале. В петък салонът на читалище „Юмер Лютви” в Кърджали се оказа тесен, за да побере всички, които искаха да слушат за героичната съпротива на турските воини в една от най-кръвопролитните битки в историята. Организатор на проявата бе кърджалийското дружество за турска култура и изкуство.

Събитието уважиха генералният консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, вицеконсулът Гюрлер Гюрсой, омбудсманът Хакиф Емин, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед, кметовете на Кърджали и Джебел – инж. Хасан Азис и Бахри Юмер. Тук бяха още председателят на Федерацията на балканските турци в Одрин Зюлфеттин Хаджъоглу, лидерът на „Балгьоч” в Люлебургаз Недим Дьонмез, председателят на Съюза на учителите от турската общност в Комотини Сами Тораман.

Възпоменателната вечер започна с едноминутно мълчание в памет на мъчениците от Чанаккале. Районния мюфтия Бейхан Мехмед отслужи молитва за загиналите.

„Голямата война при Чанаккале създаде велики приятелства и традиции на хора от различни етноси”, заяви в своето приветствие Шенер Джебеджи. Той поздрави кърджалийското дружество за турска култура и изкуство за вечерта. „Когато има подобни незаменими събития, ние винаги ще се включим активно в тях”, подчерта консулът Джебеджи.

Събитието продължи с лекции изнесени от гостите доц. д-р Мухаммет Ерат от университета „18 март” в Чанаккале, , чийто корени са били от смолянското село Орехово и помощник доцент Мустафа Хатиплер от тракийския университет в Одрин. Техните думи за храбростта проявена от турските воини по време на сраженията при Чанаккале и хуманността към враговете си бяха толкова трогателни, че просълзиха голяма част от присъстващите в салона.

Председателят на дружеството за турска култура и изкуство в Кърджали Мюзекки Ахмед изрази огромното си съжаление, че само в областния град се отбелязва вечер в памет на мъчениците от Чанаккале. „Ние запалихме този огън, надявам се подобни възпоменания да се проведат  в бъдеще и в други градове на страната”, отбеляза Мюзекки Ахмед.

В рамките на вечерта бяха представени новите книги на Мерджан Дживан от Люлебургаз и Ибрахим Балталъ от Комотини – „Описанието ти” и „Към края на една легенда”.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020
Последни новини