Отчитат слабо намаление цената на олиото в Кърджали

През анализирания период (6 – 13 март 2013 г.) средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица.Средната цена на едро на слънчогледовото олио за периода на наблюдение се запазва на ниво от 2,68 лв./литър. За поредна седмица цените на продукта варират от 2,45 лв./литър (Хасково) до 2,90 лв./литър (Русе). В девет от областните центрове се наблюдава понижение на цените, в рамките на 0,4% (Бургас, Добрич, Плевен и Русе) - 1,9% (София). В четири области е регистрирано леко повишение на стойностите, с между 0,4 (Кърджали и Монтана) и 3,1% (Благоевград).Средно за страната, цената на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,98 лв./литър, незначително по-ниска в сравнение с предходната седмица (с 0,3%). По области, стойностите се движат в диапазона от 2,69 лв./литър (Пловдив) до 3,19 лв./литър (Пазарджик). В шест области цените на олиото в ГТВ бележат седмично понижение в рамките на 0,7 - 5%, най-чувствително в Русе, Добрич и Търговище. Само в големите супермаркети на Бургас и София продуктът се предлага на по-високи цени спрямо предходната седмица, съответно с 6,3 и 4,2%.

При средната цена на дребно на олиото в другите търговски обекти (ДТО) също се наблюдава несъществено понижение спрямо предходната седмица - с 0,3% до 3,17 лв./литър. В малките магазини на страната олиото се предлага на цени от 2,90 лв./литър (Варна) до 3,68 лв./литър (Смолян). В три области (Кърджали, Русе и Хасково) се отчита седмично понижение на ценовите стойности с между 0,3 и 2,3%. Единствено в област София е налице повишение на цените спрямо предходната седмица - с 2,6%.

Средно за страната, цените на рафинираното олио в малките търговски обекти са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,19 лв./литър, като в Пловдив тази разлика достига до 0,49 лв./литър.

Най–голям марж между цените на едро и на дребно на продукта се наблюдава в Плевен за големите супермаркети - 0,65 лв./литър и в Смолян за ДТО - 0,83 лв./литър. В Пловдив и Русе цените на дребно в ГТВ са малко по-ниски от тези на едро (съответно с 0,09 и 0,06 лв./литър).

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини