Паисиевци завоюваха първите места на Областната олимпиада по информатика

На 07.03. 2013 година СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали бе домакин на Областната олимпиада по информатика и информационни технологии.

            Г- жа Цветанка Границка - старши експерт по природни науки и екология даде старта на Областната олимпиада по информатика и информационни технологии, приветствайки участниците с тържествено слово, като увери учениците,че уменията и компетентностите, усвоени в процеса на подготовка и обучение, ще ги направят експертни кадри в областта на новите технологии за управление и производство.

            Повече от 95 деца от цялата област Кърджали имаха възможността да демонстрират познанията си в програмирането и технологиите. Тази олимпиада се провежда по график на МОМН, на която се излъчват отличилите се проекти за Националната олимпиада по информатика и информационни технологии.

            Естествено, като училище с природоматематическа насоченост с профилиращи предмети информатика и информационни технологии, участието на нашето училище бе най – многобройно. Трудът, който положиха учители и ученици е огромен и денонощен. Не е достатъчно да имаш идея. Нужно е да я реализираш по възможно най-добрия начин, като същевременно се съобразяваш с високите изисквания и множеството правила на най-новата наука информатика и информационни технологии.

            Отличната оценка на комисията, с председател г-н Петър Петров и членове г-жа Елена Гълачева и г-жа Фанка Милева, заслужиха „Самоучител MS WORD“  - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Електронен дневник“ - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Хвърчило“ СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Personal Card“ – СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Моята улица - моят шарен свят“  - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Desktop+“ - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали , „FunRoom“, „С Ели и Марин в света на приказките“ - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали , „Интерактивна галерия“, „Чудният свят на животните“  - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Пътешествие из Източните Родопи“  - СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали , "И ние можем!" -  СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, „Училищна борса“ и „Водата - извор на живот“.

            „Самоучител MS WORD“ е проект предлагащ лесен, забавен и достъпен начин за усвояване на необходимите знания за работа с текстообработващата система MS Word 2010. Продуктът е предназначен за деца от 11 до 18 - годишна възраст. Автор на този проект са Милица Светославова Гечева и Ън СУ Лий – 7 клас на СОУ „ Отец Паисий“, град Кърджали, а техен ръководител г-жа Мария Вълкова.Проектът е класиран в направление мултимедия.

            „ Електронен дневник“ – е система, представляваща съвкупност от онлайн електронни дневници, които интерпретират реалния дневник. Спецификата на проекта е в създадената функционалност и интерфейс, адаптирани специално за учителите. Това е постигнато посредством  постоянна консултация с тях за начина на функциониране, изглед, въвеждане, редактиране и други опции. Съществуват подобни системи, но повечето от тях са платени и сложни за управление. Този проект позволява на учителите по – тясна връзка с родителите, мобилност при попълването на оценки и оптимизация на възникналите грешки. Проектът е дело на Красимир Любомиров Арабаджиев, ученик от 11 „Б“ клас на СОУ „ Отец Паисий“, с ръководител г-н Муса Муса. „ Електронен дневник“ е класиран в направление интернет приложения.

            Приложението „Хвърчило“ е предназначено за деца от начален етап на основно образование. В тази възраст децата са с изострен интерес към работата с компютър. Целта ни е малките ученици да усвоят и затвърдят знанията си по български език „играейки на компютър“. В програмния продукт са включени основни методически задачи , стоящи пред преподавателите в І-ви клас. „Хвърчило“  може да се използва както в часовете по български език, така и в свободните занятия на децата. Проектът е дело на учениците Димитър Асенов Асенов и Валентин Руменов Ямалиев – ученици от 10 „г“ клас на СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, с ръководител

г-жа Атанаска Мишонова. Приложението „ Хвърчило“ е класирано в направление приложни програми.

            Проектът„Personal Card“ представлява приложение, което автоматизира воденето на личния картон на ученика. Програмата поддържа данните за периода от гимназиалния етап на обучение. Една от основните  функции на приложението е да се създаде архив от лични досиета на учениците и той да бъде достъпен при всякакви нужди за справки, за изготвяне на дипломи и др. Продуктът поддържа архиви. Програмата е предназначена за администрацията в средните училища. Работата е дело на учениците от 10 „б“ Атанас  Кирилов Божинов и Яни Андонов Дяков от СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, с ръководител г- жа Светла Илчева. Проектът е класиран направление приложни програми.

            „Моята улица - моят шарен свят“ е проект адресиран главно към учениците, педагозите и гостите на града ни. Разглеждайки битовите особености на представители от българската, турската и арменската общност, тяхната музика, традиция, кухня и тяхната памет.Целта е да се открие пред всички шаренията на българския народ и неговата уникалност да се живее в мир и сътрудничество. Той е предназначен за часовете по „Човек и общество“, „История“, „Час на класа“. Работата е дело на Михаил Димитров Матев и Радостин Николов Бодуров от 11 „а“ клас на СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали, техен ръководител е г-жа Мария Гьошева. Работата е класирана в направление мултимедийни приложения.

            „Dekstop +“ е продукт на младата ни надежда Любослав Валентинов Карев, ученик от 8 „а“ клас на СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали. Програмата е насочена към оптимизирането и използването на персоналния компютър. В тази програма всеки ще намери най-използваните програми като - Интернет браузър, музикален плейър, игри, пряк път до любимите папки, калкулатор, скайп, функция за заключване на екрана, игра с въпроси и отговори и редактор на изображения. Тя ви дава възможност за използване на познатата среда на Windows, но много по-лесно и удобно. Иновативен и удобен, Desktop+ е достъпен начин за онлайн обучение, развлечения и решаване на различни по тип теоретични и практически задачи. Ръководител на проекта е г-н Муса Муса.Работата е класирана в направление приложни програми.

            „С Ели и Марин в света на приказките” е софтуерен пакет предназначен за компютърно обучение на деца на игрова основа. Игрите са базирани на моменти от приказките: “Косе Босе”, “Дядовата ръкавичка”, “Дядо и ряпа” и “Червената шапчица”. В тях детето решава различни образователни задачи и развива своето логическо мислене. Продуктът е предназначен за деца на възраст от 5 до 10 години. Проектът е дело на Елица Огнянова Терзиева и Марин Величков Георгиев от 10 „б“ клас, с ръководител г-жа Светла Илчева от СОУ „ Отец Паисий“ – град Кърджали. Проектът е класиран в направление приложни програми.

            Регламентът на олимпиадата не ни позволява да публикуваме проектите на страниците на нашия сайт, защото те продължават да се състезават, като предстоят да бъдат оценявани от Национална комисия. Те ще бъдат представени и популяризирани по различни учебни предмети в училището.

            Благодарим на всички участници!

            Гордеем се с вас и вашите постижения, скъпи колеги и ученици!

            Пожелаваме ви много творчески успехи при участието ви на Националната олимпиада по информатика и информационни технологии

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини