EVN отряза тока на стотици хора в Кърджали без предупреждение

Скандално решение на EVN предизвика брожение в Кърджали, предаде БГНЕС. Електроразпределителното дружество реши да спре тока на 511 домакинства в региона за неплатени сметки без да ги предупреди предварително - практика, която покрай протестите от всички ЕРП-та твърдяха, че ще премахнат.

Засегнати са домакинства на територията на общините Кърджали, Ардино и Черноочене.Данните затова на колко хора им е спрян токът посочи след официално запитване Крум Косев от отдел "Комуникации" в централния офис на австрийската компания EVN в Пловдив. В писмения си отговор Косев уточнява, че общият брой на обслужваните абонати е над 44 000.През февруари т.г. в офиса в Кърджали са постъпили 88 заявления за разсрочено плащане на фактурата за електроенергия, а до момента са сключени 56 споразумения за това. До изключването на захранването с електроенергия се стигна, след като стотици хора не успяха да платят навреме сметките си. Не помогнаха и жалбите на клиенти, в които се настояваше за ревизия на начислените суми, в пъти по-високи отпреди, както и за проверки на електромерите.

Изключването е започнало още в понеделник, 11 март, без абонатите да бъдат уведомявани за наказателната акция. Това доведе до шумни скандали в клиентския център на EVN в Кърджали. Оказа се, че има много клиентите, на които токът е спрян неправомерно поради грешки на техническите екипи. Таксиметров шофьор показа фактура за платена сметка и разказа пред БГНЕС, че вместо на дълго отсъстващия съсед е изключено електрозахранването на неговото жилище.

За цяло денонощие без ток са останали десетки други, удостоверили платените сметки в центъра. Отговорът на служителя там бе, че в Кърджали не разполагат с "човешки ресурс, който да извърши всички механични действия" по новото включване, за което обаче се плаща такса. Пенсионирани полицаи, собственици на питейни заведения, възрастни хора протестираха пред гишетата в центъра заради надписаните сметки и твърдяха, че сумите в тях са абсурдни и нереални. Стана ясно обаче, че и началникът на офиса в Кърджали Любомир Сираков междувременно е излязъл в отпуск.

В писмения си отговор Крум Косев уточнява, че "ако клиент има подадена жалба за фактурата си, дружеството не пристъпва към изключване, докато не приключи проверката по случая и не се изпрати отговор до клиента". Според него всеки постъпил сигнал се разглежда индивидуално и се изпраща отговор до клиента в кратки срокове. В клиентския център в Кърджали обясниха, че срокът за проверката е 2 дни след датата на внесената жалба, а в рамките на 4 работни дни трябва да се получи и писмото от централния офис."Както EVN България вече информира обществеността, дружеството предлага разсрочено плащане на фактури за електроенергия. Тази възможност не е нова и съществува като дългогодишна практика в дружеството. Условията за сключване на споразумение за разсрочено плащане са индивидуални за всеки клиент, зависят от конкретния случай и от предпочитанията на клиентите", обясни още Косев.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини