Михалевски: След вота започваме от минус, не от нулата

Димчо Михалевски

Тежките дни за България тепърва предстоят, страната се нуждае от правителство на спешните реформи, което няма да бъде в симбиоза с олигарсите и няма да жертва народа, заяви в интервю за БГНЕС депутатът от коалиция за България и бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски. Според него кабинетът в оставка коства над 9 млрд. лева, от 4 млрд. няма и следа. Така след предсрочните парламентарни избори страната ще трябва да възкръсва не от нулата, а от минуса, каза той.

„В момента фискалният резерв е 4 млрд. лева, а новите взети заеми на консолидирана основа за държавния дълг са 4,4 млрд. лева. Т.е. в момента фискалният резерв, в сравнение с това, което Борисов наследи, е минус 400 млн. лева. Тройната коалиция го остави на 7,7 млрд. лева, плюс-минус 400 млн., което значи, че от фискалния резерв са изядени 8,1 млрд. лева. От държавните предприятия пък са изтеглени 1 млрд. лева извънредни дивиденти дори за неразпределени печалби за последните 20 г.”, посочи Михалевски пред кореспондента на БГНЕС в Кърджали. Според депутата излиза, че ГЕРБ коства на държавата 9 млрд. и 100 млн. лева. „Това означава, че 4 г. сме яли резерви за сметка на натрупани отпреди пари и за сметка на поети огромни задължения над 4,4 млрд. лева, които завещаваме на следващите правителства. Дори тезата на Борисов, че той плащал високите пенсии, решени от Станишев, не е вярна, защото пенсиите са платени с резервите отпреди и с дълговете занапред. Толкова ли беше зле положението, че да стигнем дотук? Отговорът е не, не беше, независимо от световната криза. Защото държавата имаше работеща икономика, имаше резерви и дори в тази ситуация се събираха повече данъци, индексираха се доходи”, подчерта Михалевски.

Той направи сравнение на харчовете по показателя разходи за крайно потребление и облагането им с ДДС. „Като сравним данните – 153 млрд. лева са били за 3 г. при Станишев, събрани са близо 20 млрд. лева,, докато при Борисов заедно с инфлацията крайното потребление е 174 млрд. лева, а събраните средства са пак 20 млрд. лева. Т.е. едни 4 млрд. ги няма, а те трябваше да влязат в бюджета, както и още едни 2 млрд. от увеличените акцизи. Изводът е, че за пръв път имахме правителство, което крадеше приходите на държавата, не комисиони и рекет, а приходите директно се отклоняваха”, заяви депутатът. Според него с тези 2 млрд. годишно правителството спокойно е можело да индексира доходите и да захрани капиталовите разходи. „А капиталовите разходи са тотално пробити – при Станишев бяха 14 млрд. лева, а при Борисов ще бъдат не повече от 11 млрд. лева. Излиза така, че ако го няма рекетът, натискът върху малките и средните предприятия ежедневно, и ако не се отклоняват приходите, държавата има ресурси при повече свобода на икономическата активност да се стабилизира. Но затова ще трябват много болезнени реформи като рязане на парите за някои структури, буквално източващи държавата и пренасочването им към продуктивни разходи за разкриване на работни места”, каза той.

Помолен да коментира препоръката на еврокомисаря Кристалина Георгиева да бъде изтеглен 1 млрд. заем за стимулиране на бизнеса, Михалевски я определи като напълно приложима технология, но не безусловно. Според него ако няма реформи и орязване на средствата в определени държавни структури, „този заем ще бъде едно безумно изливане на вода в пясъка”. Той припомни, че по времето на кабинета на Иван Костов държавният дълг е бил 120% от БВП, при Царя – 40%, при Станишев – под 14%, а в края на миналата година се е покачил до 19%. „Решение за нов заем би било оправдано, но само при спешни реформи, които ние сами да си направим, а не да викаме МВФ, който само ще ореже доходите и пенсиите. Може да се изтегли дългосрочен заем, но с много ясен консенсус къде се насочват парите за продуктивни разходи, които да задвижат процесите у нас и след 2-3 г. да имаме визия за резултатите. Впрочем, предлагам Кристалина много да не говори сега, защото ни докара един корифей от Вашингтон и видяхме какво стана”, уточни Михалевски.

За участието на гражданите пряко във властта и за собствения им контрол върху решенията на структурите й депутатът подчерта, че всички закони в момента дават формите за обществен контрол, но държавата не ги изпълнява. „И в момента, в който гражданинът влезе във властта, той вече не е такъв, той е политик. Гражданите трябва да разберат, че участието във властта е поемане на отговорности и оценка после на избори. Ако те си въобразяват, че без избори могат да влязат във властта, значи нямат легитимност”, каза той. Михалевски определи като напълно логични протестите срещу енерго-монополите. „Капката, която преля търпението, бяха сметките за тока и то напълно логично, защото имаше непремерени действия от страна на ЕРП-тата. Те трябваше да покрият загуби, натрупани миналата година заради неграмотното и глупаво смятане на ДКЕВР и правителството. Цената на тока трябваше да се увеличава не толкова заради фотоволтаиците, те бяха само единият елемент, а заради това, че Дянков обезкърви НЕК и БЕХ с изтеглените над 650 млн. лева от енергийните държавни предприятия и ги постави в колапс. Затова беше вдигната цената на преноса. После управляващите дадоха карт-бланш на трите ЕРП-та и те нанесоха удара с новогодишните сметки, за да си покрият загубите. Цялата далавера не е без санкцията и протекцията на правителството”, подчерта още депутатът.

Според него предстоят много трудни дни, защото икономиката  е на колене, резервите са изядени, малкият и средният бизнес ги няма, ликвидиран е предприемаческият дух, приходите на държава са източени. „Така, че е крайно цинично оправданието на Борисов за грешката, че докато опазвал финансовата стабилност, не обърнал внимание на доходите. Финансова стабилност няма. Предното правителство вдигна фискалния резерв с 4,6 млрд. лева, това го сви с 4 млрд. на номинална основа. Намаленият с 6 млрд. лева външен дълг сега се покачи с 4,4 млрд. лева, ликвидирани са 450 000 работни места. Само 4,1 млрд. лева са новите преки инвестиции, от които половината са за фотоволтаици, при 24,5 млрд. евро преди”, уточни Михалевски.

Ако следващият парламент бъде силно фрагментиран и не успее да излъчи силно реформистко правителство, без да жертва хората, България ще затъне тотално, прогнозира депутатът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини