Иванка Таушанова на заседание в Пазарджик, нищят регионален план за развитие

Представители на Южен централен район заседаваха в ПазарджикНа заседанието присъстваха представители на министерства, областните управители на Кърджали Иванка Таушанова и на Смолян Стефан Стайков, представители на областите Хасково и Пловдив, на общините от района, представители на управляващите органи на оперативните програми, на организациите на работодателите и на работниците на национално ниво и представители на Форум “Гражданско участие”.На съвместното заседание членовете на РСР на ЮЦР обсъдиха Предварителната и Екологичната оценка на Регионалния план за развитие /РПР/ на Южен централен район за периода 2014-2020г. Оценката се извършва паралелно с разработването на РПР на ЮЦР и има за цел, да подпомогне процеса на изготвяне на плана като предостави независимо мнение и препоръки за подобряване на неговото качество. Тъй като РПР на ЮЦР 2014-2020г. по своята същност е планов документ, който надгражда постигнатото през предходния планов период 2007-2013г., оценката включва и постигнатите резултати от изпълнението на РПР на ЮЦР 2007-2013г.

По предложение на д-р Дончо Баксанов на членовете на РСР и РКК обсъдиха проект „Изграждане на западен околовръстен път на гр. Пазарджик” и приеха предложението на областния управител на Пазарджик, проектът да бъде финансиран със средства от държавния бюджет или по оперативна програма на ЕС.
Представител на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията представи приоритетните мерки и проекти в областта на транспорта и транспортната инфраструктура, ключови за Южен централен район през следващия програмен период 2014-2020 г.
Във връзка стартиране процеса на разработване на стратегическите документи за новия програмен период 2014-2020г., на заседанието бе изнесена информация за състоянието по подготовката на Областните стратегии за развитие и Общинските планове за развитие на територията на Южен централен район за следващия програмен период 2014-2020г.
Представителите на управляващите органи на оперативните програми представиха информация за напредъка по изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на Европейския съюз на територията на ЮЦР, както и тяхното въздействие върху района.
На съвместното заседание доц. Кирчо Атанасов от Ротари клуб запозна членовете на РСР с проект „Народните будители и Аз”, който има за цел да представи имената и дейността на онези български възрожденци и личности, които са оставили своя отпечатък в израстването на нашата страна. Проектът е една стъпка в посоката към завръщане на моралните ценности в българското общество. По проекта се предвижда провеждане на състезание между отделните паралелки в две възрастови групи 5-7 клас и 8-11 клас в три направления:
- І направление: Състезание между паралелките по училища;
- ІІ направление: Състезание между паралелките – първенци на отделните училища в съответната община (район);
- ІІІ направление: Областно (градско) състезание между паралелките – първенци на общините (районите).

Източник: http://pa1.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини