Национална мрежа за деца насърчава детското участие на местно ниво

В гр. Кърджали се проведе първата от серия регионални срещи по проект „Моето участие – право или задължение, реалност или привилегия", реализиран от Национална мрежа за децата в рамките на кампанията на Министерство на образованието, младежта и науката „Участвай и променяй".

В срещата, организирана съвместно със Сдружение „Инициатива за развитие – Кърджали решава", участие взеха близо 50 ученици и учители от местни училища и представители на общински структури. Целите на събитието бяха да се спомогне за постигането на общо разбиране относно концепцията за детското участие като право на децата и фактор за развитие, да се обсъдят практики за включване и овластяване на децата и да се набележат възможности за предстоящи дейности, утвърждаващи правото на мнение на местно ниво.

Национална мрежа за децата стартира кампанията на тема „Моето участие – право или задължение" на 14 февруари 2013 г.

По време на работните срещи, младите хора и възрастните, които работят с тях, ще могат да споделят своето разбиране за детско участие, да повишат познанията си и да изработят споделени идеи за бъдещи дейности. В рамките на работните срещи заедно ще работят ученици, учители, представители на местните власти и на местните структури за закрила на детето, професионалисти и представители на граждански организации. Срещите ще се проведат в пет различни града на България: Кърджали, Бяла Слатина, Гоце Делчев, Разград и София. Цели на срещите са:

Постигане на съгласувано разбиране относно детското участие.

Разграничаването на детското участие от други популярни концепции, свързани с децата и младите хора (обучение чрез връстници, доброволчество, ученическо самоуправление).

Идентифициране на възможностите за прилагане на детското участие на локално ниво и набелязване на последващи стъпки.

Целта на конкурса е да насърчи креативни детски и младежки идеи за изграждането на партньорство между млади и възрастни и за прилагане правото на мнение и участие на децата (чл. 12 от Конвенцията за правата на детето на ООН).

Конкурсът е насочен към всички ученици в страната на възраст между 14 и 18 години. Проектите могат да се подават от формални и неформални групи от ученици. Събраните идейни проекти ще преминат първо през журиране, а след това най-добрите десет идеи – през гласуване във Facebook. В резултат ще бъдат определени трите идейни проекта. Достигналите финалния етап от конкурса ще получат сертификати за участието си, а първите три и подкрепата на Национална мрежа за децата в реализирането на техните идеи. По свое желание те ще имат възможността да се включат в младежките дейности на Национална мрежа за децата.

Трите най-добри идейни проекта ще бъдат обявени на сайта и на Facebook страницата на НМД на 30 април 2013 г.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини