Копия на кърджалийски мартеници на изложба в Габрово

В изложба на Регионалния исторически музей в Габрово за пръв път могат да се видят мартеници, изработени според традициите в различни етнографски области, с техники и материали, използвани в миналото.

Показани са мартеници от нетрадиционни материали като лозови пръчки, царевична шума, дървени лъжици, вилици и царевичен кочан. От 318 мартеници, 66 са изработени по автентични образци, събрани при теренни проучвания.

В изложбата могат да се видят  копия на образци от Габрово, Велико Търново, Плевен, Монтана, Враца, Силистра, Варна, Бургас, София, Омуртаг, Кърджали.

Характерното за тях е, че в Габровско мартениците са единствено от бял и червен вълнен конец и рядко с използване на зелен; в Монтана, освен различните нюанси на червения цвят, използват синьо и бяло за момчета и цикламено и оранжево за момичета.

Във Врачанско има отделни мартеници за момичета и за момчета; в Бургаско използват много пресукани конци; в Софийско предпочитат мартениците за ръка, а кърджалийските момински мартеници са за коса и украса на пазвата, като комбинират синьо и цикламено или цикламено и зелено.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини