Ученици от Езиковата сътвориха 1000 жерава,чакат пролетта

Математиците на ГПЧЕ „Христо Ботев” дадоха израз на мечтите си за своето бъдеще и бъдещето на България.

 

Японска легенда разказва, че който направи 1000 жерава от хартия, това, за което копнее сърцето му, ще стане реалност. Жеравът е символ на мир, заради младо момиче на име Садако. Тя била облъчена от радиацията при взривяването на атомната бомба над Хирошима. През 1945г., умиращото от левкемия 12 – годишно момиченце, чуло легендата и решило да направи хиляда жерава , за да може да живее. Когато обаче видяло как другите деца в отделението умират разбрало, че няма да оживее, затова си пожелало мир на земята и край на страданията. Садако умряла и била погребана с венец от хиляда жерава в знак на почит към мечтата й. Приятелите й направили гранитна статуя в Парка на мира в Хирошима: „младо момиче с протегната ръка и излитащ жерав”.
Вдъхновени от тази легенда и водени от идеята, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му,
88 ученици от 7 математически клуба, работещи по проект „ Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти” - УСПЕХ в ГПЧЕ “Христо Ботев” посветиха своите представителни занятия на тема „Математика в оригами” на изкуството да се правят хартиени жерави. С вдъхновение и ентусиазъм учениците сгънаха над 1000 жерава, с които украсиха фоайето на училището и допринесоха за емоционално пролетно предпървомартенско настроение у всички. Учениците подариха по два жерава на всеки член от учителите - един за своята мечта, а друг за здравето и мечтите на всички хора. Те подготвиха и книжни жерави с мартенички, които утре ще занесат в Областна управа, Община Кърджали и РИО на МОМН с пожелание за по-добро бъдеще на България. Тази нетрадиционна изява беше изключително вълнуваща и впечатляваща и бе посрещната с радост и одобрение от всички ученици, родители и учители, които днес пристъпиха прага на гимназията.

След мрачните зимни дни тези жерави бяха една светла усмивка към света, понесли своето послание „Мисли. Вярвай. Мечтай. Рискувай”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини