Общината се допитва до младежта на Кърджали

Местната власт в Кърджали се допитва до младежта на града.Тя е нашето бъдеще.Работим добре с Детския и младежки парламент.Приемали сме много предложения от тяхна страна.ТНова заяви при откриването на работна среща на Националната мрежа за децата в Кърджали секретарят на общинска Администрация Сезгин Бекир.

През февруари 2013 г. Национална мрежа за децата стартира кампания на тема „Моето участие – право или задължение“ в рамките на инициативата на Министерство на образованието, младежта  и науката „Участвай и променяй!“. Кампанията включва провеждане на пет работни срещи и конкурс за ученически проекти, посветени на детското участие.

По време на работните срещи е младите хора и възрастните, които работят с тях, ще могат да споделят своето разбиране за детско участие, да повишат познанията си и да изработят споделени идеи за бъдещи дейности. В рамките на работните срещи заедно ще работят ученици, учители, представители на местните власти и на местните структури за закрила на детето, професионалисти и представители на граждански организации. Срещите ще се проведат в пет различни града на България: Кърджали, Бяла Слатина, Гоце Делчев, Разград и София. Цели на срещите са:

  1. Постигане на съгласувано разбиране относно детското участие.

  2. Разграничаването на детското участие от други популярни концепции, свързани с децата и младите хора (обучение чрез връстници, доброволчество, ученическо самоуправление).

  3. Идентифициране на възможностите за прилагане на детското участие на локално ниво и набелязване на последващи стъпки.

Целта на конкурса е да насърчи креативни детски и младежки идеи за изграждането на партньорство между млади и възрастни и за прилагане правото на мнение и участие на децата (чл. 12 от Конвенцията за правата на детето на ООН).

Конкурсът е насочен към всички ученици в страната на възраст между 14 и 18 години. Проектите могат да се подават от формални и неформални групи от ученици. Събраните идейни проекти ще преминат първо през журиране, а след това най-добрите десет идеи – през гласуване във Facebook. В резултат ще бъдат определени трите идейни проекта. Достигналите финалния етап от конкурса ще получат сертификати за участието си, а първите три и подкрепата на Национална мрежа за децата в реализирането на техните идеи. По свое желание те ще имат възможността да се включат в младежките дейности на Национална мрежа за децата.

Трите най-добри идейни проекта ще бъдат обявени на сайта и на Facebook страницата на НМД на 30 април 2013 г.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини