Кметовете на 7 общини въстават срещу кадруване на ГЕРБ

След публикация в Антен Ер област Кърджали се вдигна срещу началника на РИО на МОМН. Актуално питане за случващи се административни и персонални промени в редица подразделения на изпълнителната власт на територията на община Ардино внесе инж. Азис Халибрям – председател на групата съветници от ДПС. След цитираните институции са ВиК, Бюрото по труда, Общинска служба “Земеделие и гори”, СОУ – Бял извор. Съществуват съмнения сред населението, че се предпочитат лица със средно образование пред такива с висше, незнайно по какви други критерии. Остана загадка за населението на с. Бял извор, внезапното уволнение на директора г-н Наджи Акат, един доказал се педагог и добър стопанин на повереното му училище.
Кметът на общината Ресми Мурад каза, че е имал срещи с ръководителите на тези институции, които са държавни и те са отговорили, че има натиск от ГЕРБ в лицето на Общинския координатор Съби Узунов. Дори съветниците от опозицията изразиха становище, че уволнения директор на училището в Бял извор е перфектен. Самият Наджи Акат сподели пред съветниците, че има 31-годишен стаж като преподавател. Половината от това време е бил директор в Диамандово и Бял извор. Не съм имал проблеми в работата си, докато на власт не дойде партия ГЕРБ. От 21 януари не съм на работа, а бях уволнен за пропуски във воденето на документацията. Искам само да подчертая, че тази документация се води от колеги и това съвсем не е фатално за учебния процес. Сред другите неправомерно уволнени бе цитирано и името на Бистра Кючукова.
За да бъдем максимално точни публикуваме стенограмата от последното заседание на Общинския съвет в частта, касаеща питането, отправено от Азис Халибрям.
РЕСМИ МУРАД /кмет/ – Питането е отправено към мене и е във връзка с вълненията и тревогите на гражданите на община Ардино от случващите се административни и персонални промени в редица подразделения на изпълнителната власт на територията на общината, като ВиК, Бюро по труда, ОС „Земеделие и гори”, СОУ – Бял Извор и др. Гражданите се тревожат, че не е ясно дали се използва конкурсното начало при назначаване на служители. Съществуват съмнения след населението, че се предпочитат лица със средно образование пред такива с висше, незнайно по какви други критерии. Затова бях поканил всички шефове на държавните институции, но като гледам само представителя на ВиК е тук.
ТОДОР БУРОВ /ВиК/ – Аз мога да Ви отговоря следното във връзка с това питане: по норматив във ВиК - Ардино има 18 души персонал. Аз не съм работодател, подчинен съм на шефовете от областта, от там се извършва освобождаването и назначаването на служители. Мисля, че моя работодател е постъпил законосъобразно с последното освобождаване и назначаване, служителя в Жълтуша беше пенсионер от 5 години, сега на негово място назначиха едно младо момче. Други персонални промени няма при нас, аз нямам право да се бъркам в работата на моя работодател.
РЕСМИ МУРАД /кмет/ – Имаме писмен отговор от Бюро по труда, отговора е сходен с този на г-н Буров. Хора които имат опит и ценз се сменят с хора без опит и ценз по усмотрение на някои хора, които се представят като кадровици на управляващата партия. Хората, които пострадаха, трябва да намерят своята реабилитация, те са уволнени поради несъществуващи нарушения в работата си. Например директора на СОУ – Бял Извор, уволнен е поради нарушение на негов учител и в същото време този учител заема неговото място на директор, прави се по партийна принадлежност.

СЪБИ УЗУНОВ /ГЕРБ/ – Смятам, че питането е на правно основание, от тук насетне навлизате в материя, която не ви е понятна, да не се превръщаме в съдилище, това е в правомощията на българския съд. Всяка институция си има професионално ръководство, провеждат конкурси, много сте загрижени, а кажете кой я въведе тази практика още преди 5-10 години? Може да се събере комисия да се видят фактите и конкретните данни и да излезе със становище.
МЕВЛЯН БИНБАШЪ /ГЕРБ/ – Искам да взема думата относно директора на СОУ-Бял Извор, бил ми е учител, за мен беше най-принципния учител. Той ме накара да заобичам биологията и химията, за да стана медик. Не мога да разбера какви са причините, за да го махнат от работа, но така само децата от района губят.
ШАХИН БАЙРЯМОВ /ДПС/ – Питането е адресирано към кмета на общината, а колегата Узунов бърза да вземе отношение и ни поучава. ПП „ГЕРБ” насажда страх у хората в общината, ръководителите на държавните институции са безсилни пред г-н Узунов, когато не стане това, което той иска нарежда на полицията да извършва проверки. Не правете така г-н Узунов, живеем над 30 години в този град, колко хора сме, всеки ден се срещаме. Да останат човешките взаимоотношения, днес вие сте на власт, утре други ще са, но не бива така.
ВЕСЕЛИН ЧАУШЕВ /ГЕРБ/ – Не познавам директора на СОУ – Бял Извор, ако е тук, нека лично да сподели какви са мотивите за неговото уволнение.
НАДЖИ АКАТ /бивш директор на училището в Бял извор/ – Имам 35 години стаж. От тях като преподавател и като директор 31 години. През целия си стаж не съм имал едно наказание. В прав текст ми беше казано, че проблема ми е с местните структури на ПП „ГЕРБ”, от 21 януари не съм на работа. От идването на власт на правителството на ГЕРБ почнаха и проблемите, нарушенията са пропуски във воденето на документация, за които са виновни колегите учители, не е нещо фатално, което да се отрази на учебния процес, няма злоупотреби.
СЪБИ УЗУНОВ /ГЕРБ/ – По отношение на изказването на г-н Байрямов, посочете едно лице, върху което съм въздействал, това ваши фантазии ли са? Това са обидни квалификации, когато разполагате с факти и имена, тогава говорете. За г-н Акат разбрах, че бил прекрасен педагог, нека каже дали е имал среща с мен, провеждал ли е разговори с мен? Казва, че откакто ГЕРБ са на власт са му почнали проблемите, и най-добрия професионалист и човек може да греши, не се съмнявам в неговите качества, но нека се обърне към съда.
НАСКО КИЧУКОВ /зам. кмет/ – Нямаше да взема отношение, но вие ме провокирахте г-н Узунов. Не се правете че падате от космоса, казвам конкретно име Бистра Кичукова, снаха ми, кажете какви разговори са водени при вас, кой и с какви молби е идвал и как е освободена от работа от Бюрото по труда?
РЕСМИ МУРАД /кмет/ – Имах среща с ръководствата на институциите и всички казват едно, че имат натиск от страна на г-н Узунов, казаха ми, че проблема ни е с местните структури на ГЕРБ.
АДАМ ПЕРСЕНСКИ /ГЕРБ/ – Искам да направя едно уточнение, гласувах въздържал се за бюджета, в момента тече процес за сключване на договор с РЗОК. През моето управление задълженията на болницата доста намаляха. Но като се подпише договора ще се откажа и ще напусна като управител на болницата.
ЮКСЕЛ ИСМАИЛ /ДПС/ – Не е време за театър, цялата общественост знае кой стои зад тези уволнения, виждаме се всеки ден, не бива така. Такава мръсотия досега никога не е имало.
ВЕСЕЛИН ЧАУШЕВ /ГЕРБ/ – Болшинството са политически грамотни и знаят, че със смяната на правителствата се сменят и екипите. Защо не попитахте тези ръководители те как са назначени? А за г-н Акат и Бистра Кичукова да се жалват в съда и да си търсят правата, щом са уволнени незаконосъобразно.
СЕЗГИН БАЙРЯМ /Председател на Общинския съвет/ – Колеги, моля Ви никой да не си играе с хляба на хората, защото всичко това някой ден може да се обърне срещу вас.
Възмутени сме от поведението на началника на РИО на МОМН в Кърджали, който извърши тези промени в нарушение на законовата уредба и допусна политизация на образованието, заявяват в своя декларация кметовете на 7-те кърджалийски общини – Хасан Азис, Акиф Акиф, Себихан Мехмед, Сали Рамадан, Ресми Мурад, Бахри Юмер и Айдън Осман.
За действията си той не информира кметовете на общините, които са първостепенни разпоредители на бюджетите, а директорите – с тяхна заповед второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. Освен това директорите на общински училища управляват сградите и съоръженията, представляващи общинска собственост по смисъла на Закона за общинската собственост, за която няма реално приемане и предаване.
Ето защо, в резултат на създалата се ситуация и с оглед на нормалното функциониране на общинските училища на територията на област Кърджали, началникът на РИО на МОМН следва да освободи заеманата длъжност, настояват кметовете.
Те искат още неправомерно освободените директори на училищата в с. Глухар, с. Ненково /община Кърджали/, с. Груево /община Момчилград/, с. Горна кула /община Крумовград/, с. Кирково, с. Бенковски, с. Чакаларово /община Кирково/, с. Бял извор /община Ардино/, гр. Джебел, с. Мишевско /община Джебел/ и с. Паничково /община Черноочене/ да бъдат незабавно възстановени. В случай, че не бъдат удовлетворени нашите искания, ще бъдат приложени всички форми, включително и организиране на протестни действия пред сградата на РИО на МОМН в Кърджали. Текстът на декларацията е изпратен до РИО в Кърджали.

Източник: http://www.antenneair.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини