ГЕРБ и Синята коалиция спряха окончателно проекта “Белене”

Дни преди да се разпусне парламентът спря окончателно проекта АЕЦ "Белене". Това стана с подкрепата на ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати при освиркване и тропане от страна на социалистите. В залата присъстваха 154 народни представители. Със 114 гласа "за", 40 "против" и без нито един "въздържал се" парламентът потвърди в сряда решението си от 29 март 2012 г. за спиране на строителството на АЕЦ "Белене".

Мнозинството подкрепи проекторешението, внесено от депутата от ДСБ Иван Иванов във връзка с проведения на 27 януари т.г. национален референдум.

 Според него Народното събрание подкрепя решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ "Белене” и окончателното прекратяване на проекта.

 Парламентът препоръчва на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение "3+" на площадката на "Козлодуй", записаха депутатите.

 В решението се посочва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на V-ти и VI-ти блок на АЕЦ "Козлодуй”, както и да се започнат процедури за строителството на нова ядрена мощност на площадката в Козлодуй.

 В предложението на Синята коалиция имаше още една точка - правителството да обяви открит международен търг за продажба на поръчаното, заплатено и произведено оборудване за "Белене" преди то да бъде доставено в България. За да бъде постигнат консенсус за окончателното прекратяване на проекта, Синята коалиция се съгласи с искането на ГЕРБ това да отпадне.

 Деветдесет и шест народни представители отхвърлиха проекта на левицата за рестартиране на изграждането на втората атомна централа. 33-ма го подкрепиха и един се въздържа.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини