Македония е под вода

Проливните дъждове предизвикаха невиждани досега наводнения в Източна Македония, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Изданието посочва, че почти няма район в Източна Македония където да няма наводнения. Резултатът е срутени мостове, преливащи реки, наводнени пътища.

Щетите ще се оценяват тепърва, а единствената битка вчера е била да се намери път сред придошлите води.

В село Пишица, Пробищип, основната задача на жителите е била да укрепват стената на язовира, изградена от камък и земя, зад която стоят 860 000 кубически метра вода, пише изданието.

Днес река Вардар излезе от коритото си при град Велес и заля околните градини и част от обектите в квартал Шорка, предаде македонското електронно издание Дума. Според изданието реката е преляла и в центъра на Велес. Наводнени са и централният парк, паркът при Железен мост и Малък мост.

В Струмишко поройните дъждове през последните дни безмилостно откъсват села и срутват мостове, пише пък македонският ”Утрински весник”. Земеделските земи плуват във вода, реките излизат от коритата, а язовирите преливат. 50-годишен мъж от кумановското село Цветишница се удави, опитвайки се да премине река Длабочица.

В много общини вчера се образуваха езера, а някои села са цялостно отскъснати от света заради срутените мостове. В района на Скопие наводнения има в Зелениково и Илинден. Изданието посочва, че в момента най-критично е положението в струмишките села Муртино и Дабиле, както и щипското Ново село.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини