Плевнелиев: Предсрочните избори са изходът от кризата

След 5-часово заседание постигнахме пълен консенсус. Като отчита справедливите протести на българските граждани, породени от нерешени проблеми и оценява рисковете и заплахите за националната сигурност, Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) постигна общо съгласие, че демократичното устройство на страната не може да бъде поставено под съмнение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след заседанието на Съвета.

"Изходът е провеждане на предсрочни парламентарни избори. За това са нужни целенасочени действия на президента, на правителството в оставка, Народното събрание и местната власт. Всички действия трябва да бъдат насочени към запазване на гражданския мир. Трябва да се предприемат действия за намаляване на цената на тока. Трябва да има и мораториум върху сделки за държавни и общински имоти на крайбрежни ивици. Проблемите няма да бъдат заметени, ще търсим решенията заедно с гражданите. Ще гарантираме спокойствието и правовия мир в държавата. Благодарим на българските граждани, които по един демократичен начин показаха своята воля и позиция. Не всичко ще се реши от днес за утре. Някои от исканията са решими, други са нерешими, някои са възможни, други са невъзможни. Ще работим обаче за намаляване, а не за увеличаване на напрежението", посочи държавният глава.

От думите на президента стана ясно още, че парламентът ще приеме специална програма, за да отговори на исканията на гражданите. Той не назова датата на предсрочните избори, като уточни, че тя ще стане ясна скоро.

Президентът заяви, че с напускането на КСНС днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров си е направил кризисен пиар. По думите на Плевнелиев заседанието на Съвета за сигурност се провежда по точно определен ред. Припомняме, че Сидеров поиска медиите да останат по време на заседанието.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини