Математиците от “Славейков”обраха наградите на национален конкурс

Джансуа Али

 

Една първо, едно второ и едно трето място е равносметката за СОУ „Петко Рачов Славейков” от участието на школата по математика с ръководител Вълчо Милчев в националния конкурс “Математика и проектиране“. Конкурсът, който е част от международна верига, се състоя в София в Института по математика и информатика на БАН. Класирането извърши жури с председател проф. Сава Гроздев. Събитието бе уважено от чл.-кор. проф. Юлиан Ревалски, директор на Института по математика и информатика и Снежинка Матакиева, главен експерт в МОМН.

На първо място в категорията “Геометрични миниатюри“ се класира дванадесетокласничката Джансуа Али с проект “Триади на Микел“, а на второ място в същата категория са Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова с проект за педалните триъгълници. Десетокласникът Иван Герганов се класира на трето място в категорията “Математиката като наука“ – той се представи с проект “Турнири и математика“.

Всички класирани на първо, второ и трето място придобиха право да участват в международния етап на конкурса от 30 април до 4 май в Москва. Миналата година Иван Герганов участва в конкурса и се класира на първо място в София и на второ място в Москва.

Конкурсът в София бе втора изява за тази година на школата по математика, след националната конференция на Ученическия институт по математика и информатика през януари. Поредното изпитание, което е преди конкурса в Москва, е през априлската ваканция – предстои участие на Славейковци в ученическата секция на 42-та пролетна конфереция на Съюза на математиците в България.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини