4 °C

Болниците в Кърджалийско пред колапс,лекарите в паника

Болниците в Кърджалийско са пред колапс,а лекарите в тях са в паника,защото от 11 януари от Здравната каса не са привеждани пари по клиничните пътеки.Здравните заведения работят на  собствени мускули,като са на път да спрат плановите операции и да работят само спешни случаи.От районната здравна каса ги карат да правят мотивирани предложения до НЗОК за да защитят клиничните си пътеки и средствата нужни за тях.Проблемът е че няма гаранция те да бъдат одобрени.Съществува реалната опасност лечението на пациенти да стане за сметка на заплатите на лекарите и те в края на месеца да не получат възнагражденията си.На практика докторите от джоба си ще финансират дейността на болниците.

  Кашата е пълна,споделят лекари от Кърджали и винят за това шефът на Касата д-р Пламен Цеков.Те настояват за неговата оставка.

      В паника са и личните лекари в Кърджали.Причината е  липсата на направления. Според джипита до края на март те няма да имат възможност да изпращат до специалисти своите пациенти. Те отдават това на неуредици ,провокирани от Здравната каса, която не е подписала договори с тях.

Специалистите също бият тревога. Те пък твърдят , че техните направления за изследвания за януари са свършили още на 11 число. И в момента не разполагат с направления. Специалистите констатират,че най-силно са засегнати градските джипита, които не издават направления. Селските все още кътат по някое за черни дни.

 И миналата година имаше недостиг, припомнят медиците, но тогава личните лекари имаха право да надвишат лимитите с 10 на сто.

 Директорът на Здравната каса в Кърджали Соня Ангелова каза, че бързат да решат проблема. Финализират до дни допълнителните споразумения с личните лекари, след което те ще подадат молби до НЗОК. Така там където направления не достигат ще бъдат отпуснати. Подписваме споразуменията и молбите тръгват за София. Те ще се получат до 10 март в НЗОК и ще има съответната реакция, каза Соня Ангелова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини