Болниците в Кърджалийско пред колапс,лекарите в паника

Болниците в Кърджалийско са пред колапс,а лекарите в тях са в паника,защото от 11 януари от Здравната каса не са привеждани пари по клиничните пътеки.Здравните заведения работят на  собствени мускули,като са на път да спрат плановите операции и да работят само спешни случаи.От районната здравна каса ги карат да правят мотивирани предложения до НЗОК за да защитят клиничните си пътеки и средствата нужни за тях.Проблемът е че няма гаранция те да бъдат одобрени.Съществува реалната опасност лечението на пациенти да стане за сметка на заплатите на лекарите и те в края на месеца да не получат възнагражденията си.На практика докторите от джоба си ще финансират дейността на болниците.

  Кашата е пълна,споделят лекари от Кърджали и винят за това шефът на Касата д-р Пламен Цеков.Те настояват за неговата оставка.

      В паника са и личните лекари в Кърджали.Причината е  липсата на направления. Според джипита до края на март те няма да имат възможност да изпращат до специалисти своите пациенти. Те отдават това на неуредици ,провокирани от Здравната каса, която не е подписала договори с тях.

Специалистите също бият тревога. Те пък твърдят , че техните направления за изследвания за януари са свършили още на 11 число. И в момента не разполагат с направления. Специалистите констатират,че най-силно са засегнати градските джипита, които не издават направления. Селските все още кътат по някое за черни дни.

 И миналата година имаше недостиг, припомнят медиците, но тогава личните лекари имаха право да надвишат лимитите с 10 на сто.

 Директорът на Здравната каса в Кърджали Соня Ангелова каза, че бързат да решат проблема. Финализират до дни допълнителните споразумения с личните лекари, след което те ще подадат молби до НЗОК. Така там където направления не достигат ще бъдат отпуснати. Подписваме споразуменията и молбите тръгват за София. Те ще се получат до 10 март в НЗОК и ще има съответната реакция, каза Соня Ангелова.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини