Вече 15 000 са се подписали за референдум за отзоваване на властимащи

15 000 души са се включили до момента в подписката на движение „Модерна България”. Това каза Петър Кичашки, който е правозащитник и един от инициаторите на гражданското непартийно Движение „Модерна България”, предаде „Фокус”.

От днес в столицата започва подписка за иницииране на референдум за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по гражданска инициатива и за право на жалба на всеки гражданин до Конституционния съд. Първата маса за подписка се намира в подлеза на Софийския университет.

Подписката се събира в няколко града. До края на следващата седмица пунктове за събиране на подписи ще бъдат разкрити във всички общински центрове и по-малки градове. Целта на движението е да се съберат минимум 500 000 подписа в срок от три месеца.

Процедурата по отзоваване на народен представител представлява позитивен вот, където той трябва да събере две трети от гласовете, които е получи на предишните избори в многомандатния избирателен район или в общината съответно за общински съветник или кмет. Според Емил Георгиев от движението парите за този позитивен вот трябва да бъдат предоставени от партийните субсидии. По думите му това е онова мементо мори, което трябва да звучи в ушите на всички, които се издигат на горе по стълбите на властта.

Промените, които предвиждат от движението, трябва да фигурират в закон като първо се промени Конституцията за предсрочно прекратяване правомощията на народен представител.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини