Плевнелиев: Връчвам в понеделник мандат на ГЕРБ

"Нека всички работим за намаляване, а не за увеличаване на напрежението, ние сме мирен и толерантен народ". Това заяви в първото си изявление, след като правителството подаде оставка, президентът Росен Плевнелиев.

"Настоявам политическите партии да не абдикират от политическата отговорност. Знам, че този парламент е изчерпал обществената подкрепа, но в моменти на трудности трябва да търсим пътища към по-добро, а не към задълбочаване на кризата", заяви още държавният глава."Нуждаем се от работещ парламент. Служебното правителство ще работи без Народно събрание и всичко, което изисква законодателни инициативи, ще бъде отложено. Служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото не може да променя закони", посочи Плевнелиев.

"Ако наистина всичко е изчерпано и политическият елит не може да поеме отговорност, аз ще изпълня своето задължение бързо и отговорно за съставяне на служебно правителство. Най-важната задача на такова правителство ще е провеждане на прозрачни парламентарни избори", заяви президентът.

"Вярвам и ще отстоявам с делата си правовия ред. С това отговарям и на въпроса какво ще правя от тук нататък – каквото казва Конституцията. Още утре стартирам консултации с всички парламентарни групи – всички заедно, а не поотделно. Защо? За да няма съмнения за тайни сделки", обясни действията си от тук нататък държавният глава."С партийните лидери ще говоря утре. Ще обсъдим изчерпан ли е лимитът на това Народно събрание. В понеделник връчвам мандата на ГЕРБ, ако те го върнат, връчвам на втория и третия. Без да се бавим, бързо ще действаме. В ситуация на тежка световна криза стабилността в държавата е по-важна от всичко друго", каза Плевнелиев."Отговорната позиция на правителството бе да си завърши мандата. Вчера и аз бях изненадан, когато бе подадена оставката. Призовах партиите да престанат с лозунгите и да предложат конкретни мерки за намаляване на сметките", изрази мнението си за оставката на правителството президентът.

"Посочих, че президентът няма право да намаля сметките. Институциите трябва да си свършат работата. Очаквах и призовах за дебат в парламента. Такъв не се състоя, само лозунгите се повишиха. Днес има призиви за свикване на Велико народно събрание. Едно недобро решение за свикване може да породи хаос и да задълбочи кризата. Аз съм против прибързаните решения. Три пъти мери веднъж режи, е казал народ", посъветва държавният глава."Апелирам към политическите сили и гражданите. Това е нашата държава, нека не я обричаме на недобре обмислени и прибързани решения. Свикване на Велико събрание трябва да е добре обмислено какви промени се искат. Демокрацията не бива да е поставена под заплаха от никой. Нека действаме без излишни емоции", каза още той."В Белгия изкараха 2 години без правителство, разликата между нас и тях е в институциите. Техните работят. Нека покажем днес уважение към българските институции. Те със сигурност не са перфектни, но ще помогнат за решаване на проблемите до избирането на легитимно избрано от народа правителство", завърши Плевнелиев.

Източник: profit.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини