Събират учителите по турски,честват Деня на майчиния език

Ден на майчиния език в Кърджали

За поредна година в страните-членки на Европейския съюз и в главната квартира на ЮНЕСКО ще бъде отбелязан Международния ден на майчиния език – 21 февруари, насочен към опазването на езиковото и културно многообразие по света.

Според организацията езиковото многообразие е един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. ЮНЕСКО активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват обучението по майчин език и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

За всеки от нас може би денят е повод да помислим за езика, на който ние като родители учим децата си, думите, които им даваме и изискваме от тях, как ги запознаваме с другите езици и как остойностяваме родния пред тях.

Дружеството на учителите по турски език в Южна България и Дружеството на учителите по турски език в Северна и Източна България  подемат инициативата за отбелязване на Международния ден на майчиния език с организиране на обществена дискусия на 23.02.2013 г. /събота/ от 10.30 часа в Дома на културата в гр. Кърджали на тема „Проблемите на майчиния турски език в България”. По време на дискусията участниците ще засегнат темата за майчиния език като форма на съхранение на духовната култура на различните етнически общности, живеещи в България. Акцентът на дискусията ще бъде въпроса за изучаването на майчин език в училищата. 

Дружество на учителите по турски език в Южна България

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини