Парламентът гласува оставката, на обяд президентът обявява следващите стъпки

Първа точка в дневния ред на парламента тази сутрин е гласуването на оставката на премиера и правителството.

Вчера в 9 сутринта Бойко Борисов, заедно с министрите, влезе в парламента, за да обяви, че е дошъл на власт и си тръгва по волята на народа.  Депутатите от ГЕРБ отхвърлиха възможността мнозинството да не я приеме.

След като днес парламентът гласува оставката на правителството е ред на президента Росен Плевнелиев да обяви следващите стъпки за съставяне на кабинет.

Президентът ще предложи първо на най-голямата партия – на Бойко Борисов – да състави правителство. Той обаче декларира, че няма да участва в служебен кабинет и консултации. По конституция трябва да се предложи мандат за съставяне на правителство и на втората политическа сила- БСП, но червените също обявиха, че не желаят да участват в правителство в рамките на този парламент и са за спешни избори.

Държавният глава има право да избере и сам да предложи мандата на една от останалите партии в парламента, като времето, с което разполага, е една седмица.
Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебен кабинет, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в двумесечен срок.От администрацията на президента съобщиха, че веднага след гласуването на оставката в девет тази сутрин, започват консултациите.

Източник: http://www.pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини