БСП: Ще върнем мандата за правителство

Събитията от вчерашния ден доведоха до оставката на ГЕРБ. Вчера Борисов се опита да разиграе един театър с единствената цел да остане на власт. Оставката днес е панически ход от страна на премиера. Милиони българи видяха грозните картинки от снощи. Ако той не беше направил този ход, щеше да бъде пометен от гражданското недоволство. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Този парламент е изчерпан. Оставката цели едно нещо - някакво спасяване на ГЕРБ. Държавата е срината, институциите са разрушени, смята още Станишев.

Имаме опоскан бюджет. От ГЕРБ действат на принципа „след нас и потоп“. В момента отговорността е лично на президента Плевнелиев. Нуждаем се от спешни предсрочни избори. Този кабинет не може да проведе политика, която да отговаря на изискванията на хората, смята още червеният лидер.

Нужно е служебно правителство. Ние имаме ясна позиция и трябва да чуем и ясната позиция на президента. ГЕРБ отричаше досега политическата криза, а сега са нужни спешни консултации между парламентарно представените партии и държавния глава. Трябва да се разкрие цялата истина за това управление. На много въпроси за скандалите, които се случваха през последните седмици няма отговор – като това кой назначи Митьо Каратиста в управлението на ЧЕЗ, защо липсва адекватна държавна политика, която се грижи за хората.

Много е показателно, че Дянков обяви днес, че се завръща. Министърът, който не трябваше да бъде министър, пак първи юнак в дружина. Трябват спешни мерки за проблемите, с които се сблъскваме, спешни мерки за стабилизиране на бюджета – той е издънен, няма пари, трябва да се възстанови нормалната икономическа среда, спешно решаване на проблемите на хората, които не могат да си платят сметките, каза още той.

Станишев е категоричен, че трябва да се покаже ангажираност към социално най-слабите, ако това не стане, протестите няма да спрат. БСП ще предложи план за решаване на национални задачи: трябва да се възстанови нормалната демократична държава с функциониращи институции, защита на малкия и среден бизнес, особен акцент на държавата в социалната сфера, по цялостно обръщане на посоката на развитие на страната. Следващото правителство ще трябва да предприема спасителни мерки, каза още той.

Попитан дали ще участва във формирането на служебен кабинет и дали Орешарски е номиниран за премиер, той заяви, че формирането е функция и задача на Плевнелиев. Това ще е изпитание за президента, но до този момент той не се показа като неутрален президент, а по-скоро като член на ГЕРБ, и сега трябва да покаже себе си като държавен глава на всички граждани.

Ангел Найденов призова всяка парламентарно представена партия да не участва във формирането на кабинет. Служебният кабинет трябва да се ползва с доверието на всички, отговорността е на всички. Представители на БСП няма да участват в служебния кабинет, подчерта още Найденов.

Според лидерът на БСП предсрочните избори са демократичен изход от ситуацията. След вчера Борисов осъзна със закъснение, че личното му спасение е подаване на оставка.

Нагло е изказването на Дянков, че имаме стабилен фискален резерв, а това ще се плаща от всички нас. С него кърпиха дупки в бюджета, защото не искаха да овладеят контрабандата, защото тя става само с политически чадър, и да извадят на светло сивата икономика. Те не изхарчиха резерва за нещо градивно или социално, Дянков трябва да мълчи изобщо, няма моралното право да говори, смята Станишев.

Той заяви, че при този кабинет не изключва вече нищо, утре може да се окаже, че тази оставка е политически пиар. Борисов се опитва да се измъкне от батаците, които създадоха, хората искат отговори, смята още червеният лидер.

Какъв е тоя кабинет, който 25 лумпена ще го свалят, попита Михаил Миков. Той заяви, че Конституционният съд трябва да влезе във функциите си с един член повече или по-малко – няма значение. Нека не търсим оправдания, защото има случаи, когато е функционирал с непълен състав, каза още Миков.

Според Станишев Плевнелиев можа да покаже, че се еманципира. Президентът след избора си направи една програмна реч и там имаше немалко обещания. Когато правителството се опита да употреби Консултативния съвет за национална сигурност, той не реагира, сега трябва да покаже, че има амбицията да се справи с предизвикателството, смята още той.

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини